Przejdź do głównej zawartości

Pierś z kurczaka z cytrynowym sosem

Pierś z kurczaka z cytrynowym sosem to propozycja na nieco mniej tuzinkowe podanie drobiu. Filety z kurczaka są tu obtoczone w panierce z chińskiej przyprawy "pięć smaków" a następnie podsmażone i upieczone. Pokrojone potem plastry piersi mają skórkę o lekko orientalnym smaku. Polanie ich odrobiną sosu o trzech intensywnych smakach - słonym, słodkim i kwaśnym, choć smak imbiru jest tutaj również dość intensywny - bardzo tu pasuje i stanowi ciekawe urozmaicenie tradycyjnego dania z drobiowych filetów. Podajemy z ryżem i liśćmi sałaty lub dowolna surówką.


Pierś z kurczaka z cytrynowym sosem



Pierś z kurczaka z cytrynowym sosem


  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej "pięć smaków"
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 bardzo duże piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cytryna, pokrojona na 8 części
  • sok z 1 cytryny
  • 2 cm korzenia imbiru, obranego i startego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miałkiego cukru brązowego(soft brown sugar)
  • ugotowany ryż i dowolna surówka do podania

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
W misce mieszamy mąkę i przyprawę "pięć smaków", doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy kurczaka i dobrze obtaczamy.
Dużą patelnię umieszczamy na średnim gazie, dodajemy olej i smażymy kurczaka ok 5 minut, aż skórka będzie chrupiąca. Przekładamy na ręczniki papierowe.
Do żaroodpornego naczynia przekładamy kurczaka, układamy w nim kawałki cytryny i pieczemy ok 10-20 minut, lub do momentu, aż kurczak będzie upieczony.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej pozostały po usmażonym kurczaku, dodajemy imbir, miód, sos sojowy, sok z cytryny oraz cukier i podgrzewamy ok 3 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Upieczone piersi kroimy na plastry i podajemy polane cytrynowym sosem.


Pierś z kurczaka z cytrynowym sosem

Pomysł z przepisu Billa Grangera z Sainsbury's Magazine, October 2010

Komentarze

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)