Przejdź do głównej zawartości

Magdalenki

Magdalenki to lekkie i bardzo puszyste francuskie ciasteczka w kształcie muszelek. Dla miłośników ciast ucieranych będą nie lada gratką, bo ciasteczka w smaku są bardzo podobne do ciast ucieranych. Gąbczasta, delikatna, lekka struktura i subtelny biszkoptowy smak. Do magdalenek potrzebujemy specjalnej foremki z wgłębieniami w kształcie muszli. Przymierzałam się już od dawna do zakupu takiej foremki i nie żałuję, że w końcu znalazłam się w jej posiadaniu. Ciasteczka są bardzo smaczne a robi się je naprawdę szybko.





Magdalenki


  • 1 jajko
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g maki, plus dodatkowo do posypania
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła, rozpuszczonego, plus dodatkowo do natłuszczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C
Foremkę do magdalenek natłuszczamy rozpuszczonym masłem i lekko posypujemy mąka.
Jajka i cukier ucieramy  ok 5 minut tak, aby masa była puszysta i potroiła swoją objętość.
Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczone masło i ekstrakt z wanilii i lekko i krótko mieszamy. Masę przekładamy do foremki używając łyżki, tak aby wgłębienia były wypełnione prawie do pełna.
Pieczemy ok 12-15 minut, aż ciasteczka nabiorą złotej barwy i będą lekko sprężyste, gdy dotkniemy je palcem. Za pomocą noża do smarowania podważamy ciasteczka i przenosimy je na kratkę. Lekko posypujemy cukrem pudrem.



Przepis z książki Rachel Allen "Cake"

Komentarze

  1. Sliczne! Az mnie korci, zeby kupic forme do magdalenek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zakupu nie żałuję, szybsze do zrobienia niż tradycyjne ciasteczka i smakują jak ciasto :)

      Usuń
  2. Kształt magdalenek zawsze mnie będzie zachwycać: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kształt to chyba dodatkowa zaleta tych ciastek :)

      Usuń
  3. przepiękne. jestem tylko ciekawa jeszcze ich wyglądu w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zrobiłam zdjęć przekroju, niestety, ale wewnątrz są jak zwyczajna ucierana babka:)

      Usuń
  4. Zbyt mała ilość proszku do pieczenia, aby nazwać te ciasteczka magdalenkami. Jeżeli z twoich magdalenek nie wyrosła spora górka na ok. 3 cm to nie są to prawdziwe magdalenki. Twoje na płasko leżą na blacie, czyli nie wyrosły tak jak trzeba.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ilość proszku, w stosunku do innych składników, jest wystarczająca. Magdalenki, prawdziwe, a jakże, wyrosły pięknie, były kształtne (miały kształt muszelek a nie brzuchatych muszelek)i bardzo smaczne. W "brzuchatych" jest albo za duża ilość proszku do pieczenia albo za dużo ciasta w foremce (choć obstawiam to pierwsze)no i ich kształt już nie jest tak doskonały. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …