Przejdź do głównej zawartości

Magdalenki

Magdalenki to lekkie i bardzo puszyste francuskie ciasteczka w kształcie muszelek. Dla miłośników ciast ucieranych będą nie lada gratką, bo ciasteczka w smaku są bardzo podobne do ciast ucieranych. Gąbczasta, delikatna, lekka struktura i subtelny biszkoptowy smak. Do magdalenek potrzebujemy specjalnej foremki z wgłębieniami w kształcie muszli. Przymierzałam się już od dawna do zakupu takiej foremki i nie żałuję, że w końcu znalazłam się w jej posiadaniu. Ciasteczka są bardzo smaczne a robi się je naprawdę szybko.





Magdalenki


  • 1 jajko
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g maki, plus dodatkowo do posypania
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła, rozpuszczonego, plus dodatkowo do natłuszczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C
Foremkę do magdalenek natłuszczamy rozpuszczonym masłem i lekko posypujemy mąka.
Jajka i cukier ucieramy  ok 5 minut tak, aby masa była puszysta i potroiła swoją objętość.
Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczone masło i ekstrakt z wanilii i lekko i krótko mieszamy. Masę przekładamy do foremki używając łyżki, tak aby wgłębienia były wypełnione prawie do pełna.
Pieczemy ok 12-15 minut, aż ciasteczka nabiorą złotej barwy i będą lekko sprężyste, gdy dotkniemy je palcem. Za pomocą noża do smarowania podważamy ciasteczka i przenosimy je na kratkę. Lekko posypujemy cukrem pudrem.



Przepis z książki Rachel Allen "Cake"

Komentarze

  1. Sliczne! Az mnie korci, zeby kupic forme do magdalenek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zakupu nie żałuję, szybsze do zrobienia niż tradycyjne ciasteczka i smakują jak ciasto :)

      Usuń
  2. Kształt magdalenek zawsze mnie będzie zachwycać: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kształt to chyba dodatkowa zaleta tych ciastek :)

      Usuń
  3. przepiękne. jestem tylko ciekawa jeszcze ich wyglądu w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zrobiłam zdjęć przekroju, niestety, ale wewnątrz są jak zwyczajna ucierana babka:)

      Usuń
  4. Zbyt mała ilość proszku do pieczenia, aby nazwać te ciasteczka magdalenkami. Jeżeli z twoich magdalenek nie wyrosła spora górka na ok. 3 cm to nie są to prawdziwe magdalenki. Twoje na płasko leżą na blacie, czyli nie wyrosły tak jak trzeba.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ilość proszku, w stosunku do innych składników, jest wystarczająca. Magdalenki, prawdziwe, a jakże, wyrosły pięknie, były kształtne (miały kształt muszelek a nie brzuchatych muszelek)i bardzo smaczne. W "brzuchatych" jest albo za duża ilość proszku do pieczenia albo za dużo ciasta w foremce (choć obstawiam to pierwsze)no i ich kształt już nie jest tak doskonały. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)