Przejdź do głównej zawartości

Surówka z selera z pomarańczą

Bardzo wykwintna wersja surówki z selera korzeniowego - surówka z selera z pomarańczą. Surówki z selera są zazwyczaj bardzo winne, pomarańcza dodaje tej wilgoci jeszcze więcej. Cytrusowy akcent i orzechy przesądzają o odświętnym charakterze tej surówki świetnie nada się więc na jakieś uroczyste okazje. Robiłam ją z dodatkiem oleju jak i z dodatkiem majonezu( którego tutaj wystarcza zaledwie łyżka). Choć obie smaczne, dla mnie ta majonezowa wersja znacznie na plus, również z powodu wyglądu.



Surówka z selera z pomarańczą


  • 1/4  główki bardzo dużego selera, obranego i startego na tarce o małych oczkach
  • 2 małe jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 pomarańcza, obrana i pokrojona w niewielkie cząstki
  • 2 łyżki orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 1 łyżka majonezu 
  • sól i pieprz do smaku

Starty seler i jabłka umieszczamy w misce, dodajemy pomarańczę, majonez, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Posypujemy orzechami włoskimi (opcjonalnie)




Komentarze

  1. Apetyczna wersja selerowej surówki, robiłam kiedyś bardzo podobną tylko bez pomarańczy. Jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za selerem przepadam, więc muszę zrobić taką surówkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wiem, że to co powiem jest okropne, ale ja jestem przekonana już po dodatku majonezu :) jestem zdecydowanie uzależniona. a dla selera z pomarańczą zawsze tak.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)