wtorek, 14 stycznia 2014

Surówka z selera z pomarańczą

Bardzo wykwintna wersja surówki z selera korzeniowego - surówka z selera z pomarańczą. Surówki z selera są zazwyczaj bardzo winne, pomarańcza dodaje tej wilgoci jeszcze więcej. Cytrusowy akcent i orzechy przesądzają o odświętnym charakterze tej surówki świetnie nada się więc na jakieś uroczyste okazje. Robiłam ją z dodatkiem oleju jak i z dodatkiem majonezu( którego tutaj wystarcza zaledwie łyżka). Choć obie smaczne, dla mnie ta majonezowa wersja znacznie na plus, również z powodu wyglądu.



Surówka z selera z pomarańczą


  • 1/4  główki bardzo dużego selera, obranego i startego na tarce o małych oczkach
  • 2 małe jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 pomarańcza, obrana i pokrojona w niewielkie cząstki
  • 2 łyżki orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 1 łyżka majonezu 
  • sól i pieprz do smaku

Starty seler i jabłka umieszczamy w misce, dodajemy pomarańczę, majonez, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Posypujemy orzechami włoskimi (opcjonalnie)




4 komentarze:

  1. Apetyczna wersja selerowej surówki, robiłam kiedyś bardzo podobną tylko bez pomarańczy. Jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za selerem przepadam, więc muszę zrobić taką surówkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wiem, że to co powiem jest okropne, ale ja jestem przekonana już po dodatku majonezu :) jestem zdecydowanie uzależniona. a dla selera z pomarańczą zawsze tak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z moich doświadczeń:
    1. Startego selera przelewam na sitku wrzątkiem,skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniał i zostawiam do wystygnięcia.
    2. Dodaję cukier tak jak Ty+ szczyptę soli.
    3. Jako sos dodaję: 2 łyżki jogurtu +2 łyżki majonezu.
    Poezja smaku🤩

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)