Przejdź do głównej zawartości

Udka z kurczaka z dipem chilli

Pieczone udka z dipem chilli to bardzo smaczne danie obiadowe. Po całonocnej marynacie kurczak jest niezwykle aromatyczny, przesiąknięty zapachem trawy cytrynowej i limonki. W połączeniu z dość ostrym sosem chilli stanowi bardzo atrakcyjną propozycję na urozmaicenie domowego jadłospisu a nudny zazwyczaj pieczony kurczak nabiera tutaj zupełnie nowego smakowego wymiaru.

Udka z kurczaka z dipem chilli


4 uda z kurczaka

Na marynatę
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego Thai (Thai fish sauce)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka cukru
na dip chilli:

  • 1 1/2 łyżki sosu rybnego Thai
  • 1 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • niewielki kawałek świeżego imbiru
  • 1 duża czerwona papryczka chilli
  • sok z 1 limonki
  • odrobina jasnego sosu sojowego

Przygotowujemy marynatę. Olej, sos sojowy, sok z limonki i sos rybny umieszczamy w słoiku z zakrętką. Obieramy i miażdżymy czosnek, kroimy trawę cytrynową na cienkie plasterki (uprzednio zdejmując zewnętrzne części) i dodajemy do słoika wraz z cukrem. Przykrywamy i energicznie potrząsamy po czym polewamy marynatą przygotowanego kurczaka i zostawiamy na co najmniej godzinę lub na noc.
Przygotowujemy chilli dip:Sos rybny, ocet ryżowy, cukier i 3 łyżki wody umieszczamy w małym rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Obieramy imbir i drobno siekamy, po czym miażdżymy płaską częścią noża, Dodajemy do sosu i gotujemy, aż lekko zgęstnieje, po czym zostawiamy do wystudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do  200 st C. Udka umieszczamy w naczyniu do pieczenia i pieczemy, aż kurczak będzie upieczony (ok 25-30 minut). Chilli dzielimy na pół i drobno siekamy, zostawiając ziarna ( to one dodają ostrości). Posiekane chilli dodajemy do sosu razem z sosem sojowym i sokiem z limonki. Podajemy z kurczakiem.

Udka z kurczaka z dipem chilli

Przepis autorstwa Nigela Slatera pochodzi z Sainsbury's Maazine, July 2011

Komentarze

  1. Mięso wygląda bardzo soczyście, a ten dip musi pasować idealne: )

    OdpowiedzUsuń
  2. mój mąż lubi takie ostre dania, na pewno by mu smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. orientalne smaki, to moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dip zapisany do zrobienia, uwielbiam takie smaki :) Zwłaszcza z kurczakiem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ostre dania ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …