Przejdź do głównej zawartości

Udka z kurczaka z dipem chilli

Pieczone udka z dipem chilli to bardzo smaczne danie obiadowe. Po całonocnej marynacie kurczak jest niezwykle aromatyczny, przesiąknięty zapachem trawy cytrynowej i limonki. W połączeniu z dość ostrym sosem chilli stanowi bardzo atrakcyjną propozycję na urozmaicenie domowego jadłospisu a nudny zazwyczaj pieczony kurczak nabiera tutaj zupełnie nowego smakowego wymiaru.

Udka z kurczaka z dipem chilli


4 uda z kurczaka

Na marynatę
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego Thai (Thai fish sauce)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka cukru
na dip chilli:

  • 1 1/2 łyżki sosu rybnego Thai
  • 1 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • niewielki kawałek świeżego imbiru
  • 1 duża czerwona papryczka chilli
  • sok z 1 limonki
  • odrobina jasnego sosu sojowego

Przygotowujemy marynatę. Olej, sos sojowy, sok z limonki i sos rybny umieszczamy w słoiku z zakrętką. Obieramy i miażdżymy czosnek, kroimy trawę cytrynową na cienkie plasterki (uprzednio zdejmując zewnętrzne części) i dodajemy do słoika wraz z cukrem. Przykrywamy i energicznie potrząsamy po czym polewamy marynatą przygotowanego kurczaka i zostawiamy na co najmniej godzinę lub na noc.
Przygotowujemy chilli dip:Sos rybny, ocet ryżowy, cukier i 3 łyżki wody umieszczamy w małym rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Obieramy imbir i drobno siekamy, po czym miażdżymy płaską częścią noża, Dodajemy do sosu i gotujemy, aż lekko zgęstnieje, po czym zostawiamy do wystudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do  200 st C. Udka umieszczamy w naczyniu do pieczenia i pieczemy, aż kurczak będzie upieczony (ok 25-30 minut). Chilli dzielimy na pół i drobno siekamy, zostawiając ziarna ( to one dodają ostrości). Posiekane chilli dodajemy do sosu razem z sosem sojowym i sokiem z limonki. Podajemy z kurczakiem.

Udka z kurczaka z dipem chilli

Przepis autorstwa Nigela Slatera pochodzi z Sainsbury's Maazine, July 2011

Komentarze

  1. Mięso wygląda bardzo soczyście, a ten dip musi pasować idealne: )

    OdpowiedzUsuń
  2. mój mąż lubi takie ostre dania, na pewno by mu smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. orientalne smaki, to moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dip zapisany do zrobienia, uwielbiam takie smaki :) Zwłaszcza z kurczakiem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ostre dania ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…