Przejdź do głównej zawartości

Łatwe ciasto marcepanowe

Bardzo łatwe do zrobienia ciasto marcepanowe.  Lekkie, wilgotne i smaczne. Ciasto ma delikatnie migdałowy aromat (należy bardzo ostrożnie aplikować ekstrakt migdałowy, zbyt duża ilość zepsuje każde ciasto, wystarczą dosłownie 3 krople). Marcepan nie jest tu wyczuwalny, więc ja jako wielbicielka marcepanu ubolewam, ale ci, którzy go nie lubią będą zadowoleni. Idealny sposób na zużycie zaległej masy marcepanowej a jednocześnie smakowity dodatek do kawy.




Łatwe ciasto marcepanowe



  • 125 g drobnego cukru
  • 125 g marcepanu, startego na tarce
  • 100 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do posmarowania
  • 4 jajka
  • kilka kropel ekstraktu z migdału
  • 75 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli



Piekarnik nagrzewamy do 170 st C, kwadratową foremkę o wymiarach 20 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Starty marcepan i cukier umieszczamy w misce i mieszamy, dodajemy masło, jajka, ekstrakt migdałowy i ucieramy, aż masa będzie gładka. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie i krótko mieszamy. Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce, aż do całkowitego wystudzenia.



Przepis z książki Rachel Allen "Cake"

Komentarze

  1. Niby skromne, a jednak piękne :) Uwielbiam takie delikatne ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie czuć marcepanu? powżnie? a zdaje się być głównym (jedynym?) smakiem w tym przepisie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ono musi byc pyszne! Tak właśnie wygląda. :)
    Uściski serdeczne. :*

    OdpowiedzUsuń
  4. puszyste takie! polubiłabym na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam marcepan, to jedno z moich ulubionych deserów.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…