Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.

Wilgotne ciasto czekoladowe


Wilgotne ciasto czekoladowe



  • 250 g ciemnej czekolady
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 50 g jasnego cukru muscovado
  • 125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)
  • 75 g mielonych migdałów

Masa czekoladowa:
  • 150 ml śmietanki kremówki (double cream)
  • 150 g ciemnej czekolady, połamanej

Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 23 cm. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy ok 35 minut. Przenosimy ciasto na kratkę i studzimy.
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, aż się prawie zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Zostawiamy, aż do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej polewy. Ciasto horyzontalnie dzielimy na pół. 1/3 czekoladowej masy i rozsmarowujemy na pierwszym placku, przykrywamy drugim a na wierzchu i bokach rozsmarowujemy pozostałą część masy.
Przepis z książki F.Barnum-Bobb "200 chocolate recipes"

Komentarze

  1. ale bym zjadła taką porcję czekolady:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda! Idealnie czekoladowe i maziste :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie mokre i gliniaste ciasta<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Już dostałam ślinotoku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. i ja. Łyżką wybierałabym łapczywie z brytfanki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe, lubię właśnie takie wilgotne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A rozpuszczona czekoladę z masłem kiedy łączymy z mąką i jajkami?

    OdpowiedzUsuń
  8. ciemna czekolada tj. gorzka czekolada?

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak z reguły w przepisach jak jest napisane ciemna to chodzi o gorzką a jak mleczna to o normalną ;) Bardzo dobry przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie szukałem takiego ciasta wilgotnego, dzięki za przepis, bo będę próbował swoich zdolności kulinarnych teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Żeby w takim cieście była naturalna witamina c dla dzieci to nie byłoby problemu z przeziębieniami bo dzieciaki jadłyby ciacho na potęgę. Taka tam moja dygresja na ten temat ;)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)