Przejdź do głównej zawartości

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.

Wilgotne ciasto czekoladowe


Wilgotne ciasto czekoladowe



  • 250 g ciemnej czekolady
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 50 g jasnego cukru muscovado
  • 125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)
  • 75 g mielonych migdałów

Masa czekoladowa:
  • 150 ml śmietanki kremówki (double cream)
  • 150 g ciemnej czekolady, połamanej

Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 23 cm. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy ok 35 minut. Przenosimy ciasto na kratkę i studzimy.
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, aż się prawie zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Zostawiamy, aż do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej polewy. Ciasto horyzontalnie dzielimy na pół. 1/3 czekoladowej masy i rozsmarowujemy na pierwszym placku, przykrywamy drugim a na wierzchu i bokach rozsmarowujemy pozostałą część masy.
Przepis z książki F.Barnum-Bobb "200 chocolate recipes"

Komentarze

  1. ale bym zjadła taką porcję czekolady:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda! Idealnie czekoladowe i maziste :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie mokre i gliniaste ciasta<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Już dostałam ślinotoku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. i ja. Łyżką wybierałabym łapczywie z brytfanki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe, lubię właśnie takie wilgotne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A rozpuszczona czekoladę z masłem kiedy łączymy z mąką i jajkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujność, już dodane :)

      Usuń
  8. ciemna czekolada tj. gorzka czekolada?

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak z reguły w przepisach jak jest napisane ciemna to chodzi o gorzką a jak mleczna to o normalną ;) Bardzo dobry przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie szukałem takiego ciasta wilgotnego, dzięki za przepis, bo będę próbował swoich zdolności kulinarnych teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Żeby w takim cieście była naturalna witamina c dla dzieci to nie byłoby problemu z przeziębieniami bo dzieciaki jadłyby ciacho na potęgę. Taka tam moja dygresja na ten temat ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…