Przejdź do głównej zawartości

Brownies truflowe

Odkąd po raz pierwszy upiekłam brownies stałam się ich zagorzałą wielbicielką. To ciasto idealne. Pyszne, proste i szybkie. Dzisiejsza wersja - brownies truflowe - w konsystencji i smaku przypomina trufle w czekoladzie a raczej kremowy środek z nadziewanej czekoladki. Tak, to bardziej krem, niż ciasto. W oryginalnym przepisie zalecany czas pieczenia to 15 minut, ja przedłużyłam go do 25 minut - ciasto było upieczone, ale dalej o konsystencji gęstego kremu podobnie jak brownies z Irish Crem, które było bardzo podobne również w smaku. Słodkie, mega czekoladowe, rozpływające się w ustach - w sam raz na listopad. Uwielbiam.
  
Brownies truflowe



Brownies truflowe


  • 240 g ciemnej czekolady (najlepiej 70 % ziarna kakaowego)
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 135 g drobnego cukru (najlepiej trzcinowego - golden caster)
  • 55 g mąki
  • kakao do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 150 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 18 cm.
Czekoladę i masło umieszczamy w żaroodporenj misce nad rondelkiem z parującą wodą. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Pozostawiamy do wystudzenia.
Jajka i cukier umieszczamy w misce i ucieramy do białości. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż masa będzie gładka.
Ciasto umieszczamy w w przygotowanej foremce i pieczemy 15-25 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i posypujemy kakao.
Przepis z książki I. Popović "Popina book of baking"

Komentarze

  1. Dostałam ślinotoku ! Mogę kawałek ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to ciasto, jest pyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ono nie jest surowe? Szczerze mówiąc tak wygląda. Brownie jest mega mokre i ciężkie, ale takiego jeszcze nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie jest surowe, choć w niskiej temperaturze, to jednak piekłam je 10 minut dłużej niż zalecała autorka przepisu. Trudno też nazwać je ciężkim i mokrym. To po prostu prawie krem, choć można go wziąć do ręki ;) Polecam, ten rodzaj kremowych brownies jest jednym z najlepszych :)

      Usuń
  4. Do Anonima - przecież jest napisane, że to bardziej krem niż ciasto. Trzeba czytać :).
    Ewenko, cudnie wygląda to brownies, chętnie bym zjadła, mniam,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeny, ależ ma cudowną konsystencję! Musiało smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo, baaardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)