Przejdź do głównej zawartości

Domowy cukier waniliowy

Decyzja o zrobieniu domowego cukru waniliowego zapadła u mnie tuż przed tegorocznymi świętami Bożego Narodzenia, kiedy bezskutecznie próbowałam kupić cukier z prawdziwą wanilią, używany przeze mnie parę ładnych lat. Do kupowania cukru waniliowego już nie wrócę, bo domowy cukier jest nie tylko lepszy, ale i bardziej ekonomiczny - jedna laska wanilii aromatyzuje pół kilograma cukru. Można oczywiście zmienić proporcje i dodać dwie laski na pół kilo cukru, ale moim zdaniem jedna laska jest wystarczająca.  Należy jedynie pamiętać, by użyć drobnego cukru. Tydzień po tygodniu, szczelnie zamknięty cukier jest coraz bardziej aromatyczny.


Domowy cukier waniliowy



Domowy cukier waniliowy

  • 500 g drobnego cukru (caster sugar)
  • 1 laska wanilii


Cukier wsypujemy do słoika z zakrętką. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i wyskrobujemy do słoika miąższ z ziarnami. Pozostałą część wanilii kroimy na kilka kawałków i również wkładamy do słoika z cukrem. Mieszamy, zamykamy słoik i odstawiamy. Po około 2 tygodniach cukier jest już gotowy.




Komentarze

  1. domowy najlepszy, też taki robię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak domowy jest najlepszy i jak wspaniale pachnie! Fajną masz lyżeczkę :)
    Pozdrówki

    OdpowiedzUsuń
  3. Macie racje, domowy najlepszy! podpisuję się pod tym obiema rękami.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …