Przejdź do głównej zawartości

Muffiny serowo-cebulowe

Muffiny serowo-cebulowe to kolejne wytrawne muffiny u mnie na blogu. Przyznaję, że nie spodziewałam się, że będą cieszyć się tak wielkim powodzeniem. Okazuje się, że ten popularny serowo-cebulowy smak sprawdza się również w przypadku muffinek. Proste, szybkie, smaczne, wytrawne muffinki z serem i cebulką polecam na śniadanie, lunch a nawet jako wytrawną imprezową przekąskę.
Inne muffiny wytrawne:
Muffiny wytrawne podwójnie serowe
Muffiny z dynią, serem i ziołami
Muffiny ziemniaczano-serowe

Muffiny serowo-cebulowe




Muffiny serowo-cebulowe


  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 duża cebula, grubo pokrojona
  • 300 g mąki
  • 75 g sera Cheddar, startego na grubej tarce
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyzka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 225 ml mleka
  • 2 duże jajka, roztrzepane


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, wykładamy papilotkami lub natłuszczamy foremkę na 12 muffin.
Podgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy cebulę i na średnim ogniu smażymy ok 8-10 minut, aż cebula będzie chrupka i nabierze złotej barwy. Zostawiamy do ostygnięcia.
Mieszamy  mąkę, usmażoną cebulę, ser Cheddar, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. W oddzielnej misce mieszamy mleko, jajka i pozostałe 3 łyżki oleju. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy.
Masę przekładamy do przygotowanej foremki, równomiernie rozkładając do papilotek. Pieczemy ok 15-18 minut lub do momentu, aż urosną i nabiorą złotej barwy. Studzimy w foremkach ok 10 minut, po czym przenosimy na kratkę. Najlepsze jeszcze ciepłe.
Przepis delikatnie zmieniony z "Muffins Galore" C. Atkinson.

Komentarze

  1. Bardzo lubię muffiny na wytrwanie a z serem i cebulą muszą być pyszne: )

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest to na co mam ochotę! Zrobię takie jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne muffinki. Wzięłabym taką do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie jadłam wytrawnych muffinek, będę musiała spróbować bo na słodko bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…