Przejdź do głównej zawartości

Muffiny serowo-cebulowe

Muffiny serowo-cebulowe to kolejne wytrawne muffiny u mnie na blogu. Przyznaję, że nie spodziewałam się, że będą cieszyć się tak wielkim powodzeniem. Okazuje się, że ten popularny serowo-cebulowy smak sprawdza się również w przypadku muffinek. Proste, szybkie, smaczne, wytrawne muffinki z serem i cebulką polecam na śniadanie, lunch a nawet jako wytrawną imprezową przekąskę.
Inne muffiny wytrawne:
Muffiny wytrawne podwójnie serowe
Muffiny z dynią, serem i ziołami
Muffiny ziemniaczano-serowe

Muffiny serowo-cebulowe




Muffiny serowo-cebulowe


  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 duża cebula, grubo pokrojona
  • 300 g mąki
  • 75 g sera Cheddar, startego na grubej tarce
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyzka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 225 ml mleka
  • 2 duże jajka, roztrzepane


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, wykładamy papilotkami lub natłuszczamy foremkę na 12 muffin.
Podgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy cebulę i na średnim ogniu smażymy ok 8-10 minut, aż cebula będzie chrupka i nabierze złotej barwy. Zostawiamy do ostygnięcia.
Mieszamy  mąkę, usmażoną cebulę, ser Cheddar, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. W oddzielnej misce mieszamy mleko, jajka i pozostałe 3 łyżki oleju. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy.
Masę przekładamy do przygotowanej foremki, równomiernie rozkładając do papilotek. Pieczemy ok 15-18 minut lub do momentu, aż urosną i nabiorą złotej barwy. Studzimy w foremkach ok 10 minut, po czym przenosimy na kratkę. Najlepsze jeszcze ciepłe.
Przepis delikatnie zmieniony z "Muffins Galore" C. Atkinson.

Komentarze

  1. Bardzo lubię muffiny na wytrwanie a z serem i cebulą muszą być pyszne: )

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest to na co mam ochotę! Zrobię takie jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne muffinki. Wzięłabym taką do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie jadłam wytrawnych muffinek, będę musiała spróbować bo na słodko bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…