Przejdź do głównej zawartości

Karmelowo-czekoladowe batoniki z orzechami arachidowymi

Małe, słodkie batoniki z pysznym karmelem i zatopionymi w nim arachidowymi orzeszkami polane czekoladą. Połączenie tych smaków jest niezwykle udane, karmel jest dość miękki choć nie ciągnący się a z biegiem czasu kruszeje, co jeszcze bardziej polepsza jego smakowe walory. Nie muszę dodawać, że od tych małych kosteczek trudno się oderwać.

Karmelowo-czekoladowe batoniki z orzechami arachidowymi



Karmelowo-czekoladowe batoniki z orzechami arachidowymi



  • 125 g masła, pokrojonego
  • 220 g (1 szklanka) drobnego cukru
  • 395 g puszka mleka skondensowanego
  • 140 g (szklanka) prażonych niesolonych orzeszków ziemnych
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 20 g masła, dodatkowo

Kwadratową foremkę o bokach 18 cm wykładamy folią, tak aby dłuższe boki wystawały na zewnątrz. Na dno foremki wykładamy papier do pieczenia.
Masło, cukier i mleko umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy cały czas mieszając ok 10 minut, aż mieszanka zacznie nabierać karmelowej barwy i będzie odchodziła od brzegów rondelka. Działając szybko wylewamy karmel do foremki, wygładzamy metalową szpatułką, posypujemy orzechami i za pomocą szpatułki wciskamy je w masę. Schładzamy przez 20 minut.
Czekoladę wraz z dodatkowym masłem rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. Gładką masę wylewamy na karmel w foremce. Chłodzimy, aż polewa zastygnie. Wyjmujemy z foremki i kroimy na dowolne kostki (z przepisu może wyjść nawet do 40 niewielkich batoników)

Karmelowo-czekoladowe batoniki z orzechami arachidowymi

Przepis z : The Complete Book of Cupcakes & Baking" wydawnictwa AWW

Komentarze

  1. a orzeszki ,gdzies zwiały:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wróciły ;-) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewenko, one są boskie! Kurczę, ale kusisz :)
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…