Przejdź do głównej zawartości

Magdalenki migdałowe

Ponownie u mnie przepis na magdalenki, tym razem magdalenki migdałowe. Nawet lepsze niż poprzednie, ale może dlatego, że ja bardzo lubię wypieki z mielonymi migdałami. Delikatne, miękkie, francuskie ciasteczka w kształcie muszelek. Urocze i bardzo proste do zrobienia. Najlepsze są w dniu upieczenia, ale na drugi dzień też były smaczne.


Magdalenki migdałowe



Magdalenki migdałowe (przepis na ok 30 magdalenek)


  • 140 g masła, rozpuszczonego, plus dodatkowo do natłuszczenia
  • 4 jajka
  • kilka kropel ekstraktu z migdałów
  • 140 g drobnego cukru
  • 115 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g mielonych migdałów

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Lekko natłuszczamy foremkę do magdalenek (na 12 sztuk, gdy mamy 3 foremki natłuszczamy wgłębienia na 30 magdalenek, w przypadku jednej musimy czynność powtórzyć 3 krotnie)
Jajka, ekstrakt z migdałów i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy, aż masa będzie jasna i gęsta. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Mniej więcej 1/3 masy wylewamy do foremki. Pieczemy ok 10 minut, aż ciasteczka nabiorą złotej barwy. Delikatnie wyjmujemy i wykładamy na kratkę do wystudzenia. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem.
Przepis na podstawie przepisu z "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"

Komentarze

  1. Zdjecie mega piekne!-powinnas zrobic na nim logo!-co do ciasteczek-super wygladaja,zrobie je napewno!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Małe cudeńka:)> Sliczne i z pewnością pyszne. Pozdrówki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…