Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2014

Magdalenki migdałowe

Ponownie u mnie przepis na magdalenki, tym razem magdalenki migdałowe. Nawet lepsze niżpoprzednie, ale może dlatego, że ja bardzo lubię wypieki z mielonymi migdałami. Delikatne, miękkie, francuskie ciasteczka w kształcie muszelek. Urocze i bardzo proste do zrobienia. Najlepsze są w dniu upieczenia, ale na drugi dzień też były smaczne.





Magdalenki migdałowe (przepis na ok 30 magdalenek)


140 g masła, rozpuszczonego, plus dodatkowo do natłuszczenia4 jajkakilka kropel ekstraktu z migdałów140 g drobnego cukru115 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g mielonych migdałów
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Lekko natłuszczamy foremkę do magdalenek (na 12 sztuk, gdy mamy 3 foremki natłuszczamy wgłębienia na 30 magdalenek, w przypadku jednej musimy czynność powtórzyć 3 krotnie)
Jajka, ekstrakt z migdałów i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy, aż masa będzie jasna i gęsta. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone mas…

Kotlety ziemniaczane bez jajek

Kotlety ziemniaczane będą idealnym sposobem na wykorzystanie za dużej ilości ugotowanych ziemniaków, choć są tak pyszne, że warto dla nich specjalnie te ziemniaki ugotować. Nie ma w nich jajek, są więc bardzo delikatne, ale ostrożnie przenoszone nie rozpadną się. Można je jeść samodzielnie jako przekąskę albo z dodatkiem dowolnej surówki - na lunch, obiad lub kolację. Doskonałe również z sosem - na przykład z grzybowym.




Kotlety ziemniaczane bez jajek (z przepisu wychodzą 4 kotlety)

600 g ziemniaków1 łyżka masła2 łyżki mąki2 łyżki posiekanej zielonej pietruszkisól i świeżo mielony pieprzolej do smażenia

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i rozgniatamy jak na puree. Dodajemy masło, 1 łyżkę mąki oraz pietruszkę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Z masy lepimy 4 owalne kotlety i obtaczamy je w 1 łyżce mąki. Olej rozpuszczamy na patelni na średnim ogniu, smażymy kotlety z obu stron po kilka minut, aż ładnie się zarumienią. Podajemy natychmiast z dowolną surówką.

Domowy cukier waniliowy

Decyzja o zrobieniu domowego cukru waniliowego zapadła u mnie tuż przed tegorocznymi świętami Bożego Narodzenia, kiedy bezskutecznie próbowałam kupić cukier z prawdziwą wanilią, używany przeze mnie parę ładnych lat. Do kupowania cukru waniliowego już nie wrócę, bo domowy cukier jest nie tylko lepszy, ale i bardziej ekonomiczny - jedna laska wanilii aromatyzuje pół kilograma cukru. Można oczywiście zmienić proporcje i dodać dwie laski na pół kilo cukru, ale moim zdaniem jedna laska jest wystarczająca.  Należy jedynie pamiętać, by użyć drobnego cukru. Tydzień po tygodniu, szczelnie zamknięty cukier jest coraz bardziej aromatyczny.





Domowy cukier waniliowy

500 g drobnego cukru (caster sugar)1 laska wanilii

Cukier wsypujemy do słoika z zakrętką. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i wyskrobujemy do słoika miąższ z ziarnami. Pozostałą część wanilii kroimy na kilka kawałków i również wkładamy do słoika z cukrem. Mieszamy, zamykamy słoik i odstawiamy. Po około 2 tygodniach cukier jest już g…

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami to kolejna już u mnie wersja tortu Black Forest. Połączenie czekolady, bitej śmietany i wiśni jest bowiem dość niezawodne i bardzo smaczne. Biszkopt w przeciwieństwie do mojej poprzedniej wersji jest biszkoptem bez odrobiny tłuszczu i bez mąki. Zamiast mąki jest tu użyte kakao. Otrzymujemy bardzo lekki, bardzo mocno czekoladowy, wytrawny biszkopt, który świetnie wyrasta i w niezmienionej formie się trzyma ( przynajmniej z moim nic się nie zdarzyło) - nasączony wiśniowym syropem i kirschem, połączony z bitą śmietaną sprawdzi się świetnie jako np urodzinowy tort.





Tort czekoladowy z wiśniami

9 dużych jajek200 g drobnego cukru90 g kakao

krem:

słoik wiśni w syropie3 łyżki likieru wiśniowego (kirsch)450 ml śmietany kremówki (double lub whipping cream)3 łyżki cukru



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Tortownicę o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Żółtka i cukier umieszczamy w misce i ubijamy bardzo długo, aż masa nabierze konsystencji pianki. Przesiewamy…

Zupa pomidorowa

Przy tej zupie nie można przejść obojętnie. Pomidorówka. Tradycyjna, z ryżem lub z kluskami, ze śmietaną lub bez, zawsze pozostanie jedną z naszych ulubionych zup. Zupa w tej wersji jest naprawdę pyszna i esencjonalna. Dodanie passaty, gęstego przecieru pomidorowego, to idealny i szybko sposób na przygotowanie sporego garnka zupy pomidorowej. Sporego - bo na jednym talerzu na pewno się nie skończy.





Zupa pomidorowa


1 duże udo z kurczaka3 litry wody liść laurowy4 ziarna ziela angielskiego1 marchewka, pokrojona na kilka kawałków1 pietruszkakawałek selerakawałek pora1 mała cebula500 g passatysól i pieprz do smakunatka pietruszki lub koperekśmietana
W sporym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niego udko. Gotujemy na niewielkim ogniu, zbierając od czasu do czasu pojawiające się "szumowiny". Gdy udko jest prawie miękkie, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie oraz warzywa, gotujemy ok 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy passatę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem…

Karmelowo-czekoladowe batoniki z orzechami arachidowymi

Małe, słodkie batoniki z pysznym karmelem i zatopionymi w nim arachidowymi orzeszkami polane czekoladą. Połączenie tych smaków jest niezwykle udane, karmel jest dość miękki choć nie ciągnący się a z biegiem czasu kruszeje, co jeszcze bardziej polepsza jego smakowe walory. Nie muszę dodawać, że od tych małych kosteczek trudno się oderwać.




Karmelowo-czekoladowe batoniki z orzechami arachidowymi



125 g masła, pokrojonego220 g (1 szklanka) drobnego cukru395 g puszka mleka skondensowanego140 g (szklanka) prażonych niesolonych orzeszków ziemnych200 g ciemnej czekolady20 g masła, dodatkowo
Kwadratową foremkę o bokach 18 cm wykładamy folią, tak aby dłuższe boki wystawały na zewnątrz. Na dno foremki wykładamy papier do pieczenia.
Masło, cukier i mleko umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy cały czas mieszając ok 10 minut, aż mieszanka zacznie nabierać karmelowej barwy i będzie odchodziła od brzegów ro…

Muffiny serowo-cebulowe

Muffiny serowo-cebulowe to kolejne wytrawne muffiny u mnie na blogu. Przyznaję, że nie spodziewałam się, że będą cieszyć się tak wielkim powodzeniem. Okazuje się, że ten popularny serowo-cebulowy smak sprawdza się również w przypadku muffinek. Proste, szybkie, smaczne, wytrawne muffinki z serem i cebulką polecam na śniadanie, lunch a nawet jako wytrawną imprezową przekąskę.
Inne muffiny wytrawne:
Muffiny wytrawne podwójnie serowe
Muffiny z dynią, serem i ziołami
Muffiny ziemniaczano-serowe





Muffiny serowo-cebulowe


4 łyżki oleju roślinnego1 duża cebula, grubo pokrojona300 g mąki75 g sera Cheddar, startego na grubej tarce2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyzka proszku do pieczenia3/4 łyżeczki soli225 ml mleka2 duże jajka, roztrzepane

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, wykładamy papilotkami lub natłuszczamy foremkę na 12 muffin.
Podgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy cebulę i na średnim ogniu smażymy ok 8-10 minut, aż cebula będzie chrupka i nabierze złotej barwy. Zostawiamy do ostygnięcia.
Mi…

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem bardzo lubię, ale robię je stanowczo za rzadko. Przygotowanie jest proste i nie jest aż tak czasochłonne jakby się mogło wydawać. Naleśnik z takim farszem jest nie tylko zdrowy, ale naprawdę bardzo smaczny. Szpinak połączyłam z dwoma serami i niewielką ilością czosnku, co w efekcie sprawiło, że naleśniki są dość łagodne w smaku i delikatnie tylko czosnkowe. Ponieważ są dość syte, już dwa potrafią zaspokoić głód, ale są tak smaczne, że ten trzeci będzie idealnym dopełnieniem.





Naleśniki ze szpinakiem (przepis na ok 10 naleśników)



350 g szpinaku mrożonego, w brykietach1 duży ząbek czosnku(można dodać więcej, będą bardziej czosnkowe)1 łyżka masła65 g wędzonego sera żółtego, startego na tarce 100 g serka philadelphia sól i pieprz do smaku

naleśniki:


1 szklanka mleka1 szklanka wody2 jajka 1 1/2 szklanki mąki1 łyżka olejuszczypta soli

Przygotowujemy naleśniki: Wszystkie składniki miksujemy, odstawiamy na ok pół godziny.
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Szpinak podg…

Krajanka cytrynowa

Proste, intensywnie cytrynowe i miękkie ciastka od których nie mogłam się odczepić. Krajanka cytrynowa to wyrób bez pieczenia, rozgniecione herbatniki jedynie podgrzewamy wraz z masłem i skondensowanym słodzonym mlekiem. Po zastygnięciu otrzymujemy miękki spód, który przykrywamy mocno cytrynową pastą z cukru pudru. Oprócz tego, że smaczne, to jeszcze bardzo podzielne, idealne na jakąś większą imprezę.







Krajanka cytrynowa



250 g herbatników digestive100 g masła, w kawałkach125 ml (pół szklanki) mleka skondensowanego słodzonego1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny1 łyżka soku z cytryny
cytrynowa polewa:

200 g (1 1/4 szklanki) cukru pudru10 g masła1 łyżka soku z cytryny

Wykładamy kwadratową foremkę o wymiarach 23 na 23 cm papierem ( lub prostokątną 19 na 29 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
200 g herbatników rozkruszamy w malakserze lub w woreczku foliowym za pomocą wałka, pozostałe herbatniki grubo siekamy.
Masło i mleko umieszczamy w małym rondelku i delikatni podgrzewamy na małym o…

Frykadelki

Frykadelki to nic innego jak kulki z mielonego mięsa bardzo popularne w Danii i Niemczech. Podobne do naszych klopsików i pulpetów. Bardzo proste do zrobienia, można podawać jako przekąskę z ćwiartkami cytryny obok lub z dowolnymi sosami jako danie obiadowe.




Frykadelki


500 g mięsa mielonego wieprzowego (lub mieszanego)1 cebula, starta1/2 szklanki bułki tartej6 łyżek mleka1/2 łyżeczki suszonego tymiankusól i pieprz do smaku1 jajko, roztrzepanemąka do oprószenia, olej, do smażenia1 cytryna, pokrojona w ćwiartki

Mięso, cebulę, bułkę tartą, mleko, jajko oraz tymianek umieszczamy w dużej misce, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Masa mięsna nie powinna być lepka. Lekko oprószamy mąką dłonie i z masy lepimy niewielkie kulki (ok 16 sztuk).
Podgrzewamy olej i smażymy frykadelki na średnim ogniu ok 8-10 minut, często przewracając, aż nabiorą złoto-brązowej barwy.