Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2011

Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką

Ciasto z jabłkami i cynamonowa kruszonką, oryginalnie pochodzi z Niemiec i nie jest to typowa szarlotka jaką znamy. Osobiście wolę szarlotki, gdzie jest mniej jabłek, więc taki rodzaj ciasta bardzo mi odpowiada. Ciasto jak dla mnie jest pyszne, dość słodkie, z wyraźnym cynamonowym smakiem, chrupiącą kruszonką i niewielkim, ale wyczuwalnym dodatkiem jabłek. A że, dni coraz krótsze i chłodniejsze, kawałek takiej szarlotki i jej ciepły, cynamonowy aromat na pewno poprawi nam nastrój. Polecam.



Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką
125 g mąki125 g masła125 g drobnego cukru1 łyżeczka mielonego cynamonu2 duże jajka, roztrzepane1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1 bardzo duże jabłko, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kawałki ( u mnie w plastry)50 g rodzynek
Na kruszonkę:

75 g masła, pokrojone w kostki 100 g mąki25 g mielonych migdałów50 g drobnego cukru, lub jasnego brązowego1 łyżeczka mielonego cynamonu   
Piekarnik nastawiamy an 180 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pie…

Muffiny bananowe z czekoladą

Dawno nie piekłam muffin. Tak więc po długiej przerwie ponownie zapraszam na muffiny. Tym razem muffiny bananowe z kawałkami czekolady. Banany i czekolada to jedno ze smaczniejszych połączeń. Jeśli potrzebujemy czegoś wilgotnego, smacznego, z czekoladowym akcentem, to takie bananowo czekoladowe muffinki są znakomitą propozycją. Polecam.



Muffiny bananowe z czekoladą
300g mąki1 łyżka proszku do pieczenia125 g cukru Demarara225 ml mleka 2 duże jajka125 g masła, rozpuszczonego2 banany, rozgniecione100 g czekolady, posiekanej
Piekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy.
Mleko wlewamy do dzbanka lub miski, dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy masło i mieszamy. Dodajemy rozgniecione banany i posiekaną czekoladę i mieszamy.
Mokre składniki wlewamy do suchej mieszanki i mieszamy. Przekładamy masę do foremek. Pieczemy 20-15 minut.
Przepis z ksiązki "The Fairtrade everyday cookbook"

Lasagne from Bologna - przepis

Przygotowanie lasagne, nie należy do czynności szybkich i bardzo prostych. Jest z tym trochę roboty. Potrzeba czasu na zrobienie sosu pomidorowego, a sos biały wymaga nieco pracy i ostrożności. Lasagne mają jednak w sobie coś, co sprawia, że podejmujemy ten wysiłek, w nagrodę otrzymując zawsze zadowolone miny zjadających i wyczyszczone do dna naczynia.



Lasagne from Bologna - przepis

Sos bolognese(autentyczny mięsny sos ragu, z miasta Bologna):
1 cebula2 marchewki2 gałązki selera naciowego2 ząbki czosnku25 g masła1 łyżka oliwy130 g pancetty lub boczku, pokrojonego w kostkę250 g mielonej wieprzowiny (u mnie wołowina)250 g mielonej wołowiny120 ml wytrawnego białego wina2 puszki pomidorów(400 g każda)475-750ml rosolkui wolowego100 ml tłustej śmietanki(panna da cucina lub double cream)
sos biały:
50 g masła50 g maki900 ml gorącego mlekasól i mielony czarny pieprz 12 płatów lasagne (suchych)50 g świeżo startego Parmesanu ( u mnie Cheddar)
Przygotowujemy sos bolognese.
Wszystkie warzywa kroimy …

Ciasto czekoladowo - kawowe (Coffee and chocolate loaf)

Osobiście wolę brownies lub ciężkie czekoladowe ciasta jak np. tociasto czekoladowe z migdałami, ale wiem, że są zwolennicy bardziej "wypieczonych" czekoladowych ciast, takich jak np murzynek. Takie właśnie jest to ciasto czekoladowo - kawowe. Jest ono dość mocno czekoladowe i choć niestety kawy w nim nie czuć, to jest smaczne i do popołudniowej kawy będzie idealne.
Przepraszam za jakość zdjęcia, ale przez jakiś czas będę miała niestety tylko "aparat" komórkowy;)



Ciasto czekoladowo - kawowe (Coffee and chocolate loaf)
190 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do smarowania130 g maki190 g jasnego cukru brązowego3 duże jajka60 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia20 ml mleka1 łyżka mocnej kawy (zaparzonej i wystudzonej)
Piekarnik nastawiamy na 170 st C, natłuszczamy i posypujemy mąką(lub wykładamy papierem do pieczenia) keksówkę o wymiarach 8,5 na 17,5 cm.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy stopniowo jajka dobrze miksując po każdym dodaniu.
Przesiewamy mąkę i …

Ciasto migdałowe z czereśniami

Dostałam woreczek czereśni. Wiedziałam od razu w jaki sposób zostaną spożyte. Tak, w cieście. Ciasto migdałowe z czeresniami wyszło mi trochę za suche (zasugerowałam się czasem pieczenia w przepisie, ale moje czereśnie nie były za nadto soczyste, więc z powodzeniem wystarczyłby im krótszy czas pieczenia), ale w połączeniu z czereśniami i mielonymi migdałami ta suchość wcale nie przeszkadzała. Ciasto migdałowe z czereśniami jest smaczne i bardzo owocowe. Myślę, że z wiśniami byłoby jeszcze lepsze, ale o wiśniach niestety mogę tylko pomarzyć.



Ciasto migdałowe z czereśniami
150 g masła, miękkiego150 g drobnego cukru2 duże jajka, roztrzepane250 g mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli1 łyżeczka proszku do pieczenia150 g mielonych migdałów1 łyżeczka ekstraktu z wanilii75 ml mleka400 g czereśni, bez pestek25 g migdałów bez skórko posiekanych lub płatków migdałowych

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natłuszczamy tortownicę o wymiarach 20 cm i wyk…

Curry z kalafiora i słodkich ziemniaków

To curry z kalafiora i słodkich ziemniaków przygotowywałam już jakiś czas temu. Ponieważ lato jeszcze się nie skończyło, a potrawa ta należy raczej do lekkich i niskokalorycznych, będzie w sam raz na sierpniowy obiad lub kolację. Moja rodzina krzywiła się co prawda na brak mięsa i słodkiego ziemniaka, ale ja uważam, że danie, szczególnie dla amatorów egzotycznych smaków, warte jest spróbowania.



Curry z kalafiora i słodkich ziemniaków
1 łyżka oleju1 cebula, pokrojona w kostkę1 ząbek czosnku, zmiażdżony2 łyżki przyprawy curry350 g słodkich ziemniaków(batatów, o pomarańczowym miąższu i brązowej skórce), pokrojonych w kostkę350 g różyczek kalafiora 850 ml rosołku warzywnego100 g fasolki szparagowej 1 łyżeczka przyprawy garam masalaewentualnie chlebek naan do podania
Olej podgrzewamy w dużej patelni i smażymy cebulę przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Mieszamy z czosnkiem, curry i mąką i smażymy dodatkową minutę.
Dodajemy ziemniaki razem z kalafiorem i rosołkiem. Doprowadzamy do w…