Przejdź do głównej zawartości

Brownies z serkiem i migdałami

O powtórkę tego brownies z serkiem i migdałami dopomina się moja córka, która ogólnie za ciastami nie przepada. To wielka rekomendacja dla tego ciasta, ale rzeczywiście, to chyba jedno z najlepszych brownies jakie jadłam. Pyszna czekoladowa część, z mielonymi migdałami zamiast mąki (w przypadku braku mielonych migdałów można zastosować mąkę, ale oczywiście ciasto będzie nieco inne) i rozpływająca się w ustach masa z serka. Jako uzupełnienie - chrupiące migdałowe płatki. Całość bardzo wilgotna i bardzo smaczna. Polecam.

Brownies z serkiem i migdałami



Brownies z serkiem i migdałami


  • 200 g ciemnej czekolady
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 175 g drobnego cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


warstwa serowa:
  • 200 g serka typu philadelphia
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
do posypania:
  • kilka łyżek płatków migdałowych

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 23 cm.
Wszystkie składniki na warstwę serową umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na niedużym gazie (ja, z chwilą gdy czekolada zaczyna się rozpuszczać wyłączam gaz i dalej rozpuszczam mieszając) - można też rozpuścić w misce umieszczonej na garnku z parującą wodą.  Jajka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy do nich lekko przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt z wanilii, mieszamy. Dodajemy mielone migdały i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Czekoladową masę wylewamy do foremki a na nią, łyżką, przekładamy masę serową. Wierzch posypujemy migdałowymi płatkami. Pieczemy ok 25 minut.


Komentarze

  1. Wygląda genialnie. Miękko, pysznie.
    Uwielbiam brownies :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko! Pyszne jest bardzo. Uwielbiam również :)

      Usuń
  2. Sernikobrownie robiłam nie raz, ale nigdy wersji z migdałami. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne. Ja jutro też planuję brownie z serkiem tylko migdały zamienię na gruszkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne brownie! w połączeniu z masą serową na pewno jest najlepsze i żadne inne go nie pobije :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście idealne - tak jak połączenie dwóch najlepszych składników czekolady i sera :)

      Usuń
  5. A czy jajka z cukrem można ubić mikserem? Pytam, ponieważ niestety nie mam obecnie niczego odpowiedniego do ucierania...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście, mikser jest jak najbardziej odpowiedni :)

      Usuń
  6. Najbardziej do tej pory smakowało mi sernikobrownie z malinami. Teraz chyba kolej na Twoje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecem, chyba nawet lepsze od tamtego :)

      Usuń
    2. O, to i ja muszę spróbować, bo już połączenie sernika z malinami i brownie jest fenomenalne :)

      Usuń
  7. Dobre ale nastepnym razem dam wiecej cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To rzadkosc, w dzisiejszych czasach, ze ktos domaga sie wiecej cukru ;-) Pieklam to brownies kilka razy, ale choc nie wzbraniam sie przed slodkim i uwazam, ze brownies "lubi" cukier, to dla mnie pod wzgledem slodkosci jest ok. Ciesze sie, ze choc za malo slodkie, to smakowalo:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …