Przejdź do głównej zawartości

Brownies z serkiem i migdałami

O powtórkę tego brownies z serkiem i migdałami dopomina się moja córka, która ogólnie za ciastami nie przepada. To wielka rekomendacja dla tego ciasta, ale rzeczywiście, to chyba jedno z najlepszych brownies jakie jadłam. Pyszna czekoladowa część, z mielonymi migdałami zamiast mąki (w przypadku braku mielonych migdałów można zastosować mąkę, ale oczywiście ciasto będzie nieco inne) i rozpływająca się w ustach masa z serka. Jako uzupełnienie - chrupiące migdałowe płatki. Całość bardzo wilgotna i bardzo smaczna. Polecam.

Brownies z serkiem i migdałami



Brownies z serkiem i migdałami


  • 200 g ciemnej czekolady
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 175 g drobnego cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


warstwa serowa:
  • 200 g serka typu philadelphia
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
do posypania:
  • kilka łyżek płatków migdałowych

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 23 cm.
Wszystkie składniki na warstwę serową umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na niedużym gazie (ja, z chwilą gdy czekolada zaczyna się rozpuszczać wyłączam gaz i dalej rozpuszczam mieszając) - można też rozpuścić w misce umieszczonej na garnku z parującą wodą.  Jajka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy do nich lekko przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt z wanilii, mieszamy. Dodajemy mielone migdały i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Czekoladową masę wylewamy do foremki a na nią, łyżką, przekładamy masę serową. Wierzch posypujemy migdałowymi płatkami. Pieczemy ok 25 minut.


Komentarze

  1. Wygląda genialnie. Miękko, pysznie.
    Uwielbiam brownies :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko! Pyszne jest bardzo. Uwielbiam również :)

      Usuń
  2. Sernikobrownie robiłam nie raz, ale nigdy wersji z migdałami. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne. Ja jutro też planuję brownie z serkiem tylko migdały zamienię na gruszkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Z gruszka też będzie super :)

      Usuń
  4. idealne brownie! w połączeniu z masą serową na pewno jest najlepsze i żadne inne go nie pobije :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście idealne - tak jak połączenie dwóch najlepszych składników czekolady i sera :)

      Usuń
  5. A czy jajka z cukrem można ubić mikserem? Pytam, ponieważ niestety nie mam obecnie niczego odpowiedniego do ucierania...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście, mikser jest jak najbardziej odpowiedni :)

      Usuń
  6. Najbardziej do tej pory smakowało mi sernikobrownie z malinami. Teraz chyba kolej na Twoje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecem, chyba nawet lepsze od tamtego :)

      Usuń
    2. O, to i ja muszę spróbować, bo już połączenie sernika z malinami i brownie jest fenomenalne :)

      Usuń
  7. Dobre ale nastepnym razem dam wiecej cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To rzadkosc, w dzisiejszych czasach, ze ktos domaga sie wiecej cukru ;-) Pieklam to brownies kilka razy, ale choc nie wzbraniam sie przed slodkim i uwazam, ze brownies "lubi" cukier, to dla mnie pod wzgledem slodkosci jest ok. Ciesze sie, ze choc za malo slodkie, to smakowalo:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…