Duszone polędwiczki z jabłkami
- 500 g polędwiczka wieprzowa
- 1 łyżka mąki, doprawionej solą i pieprzem
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, posiekana
- 1 jabłko, ze skórką, pokrojone na ósemki
- 300 ml wywaru z warzyw lub rosołu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
Polędwiczkę kroimy na plastry o szerokości ok 2 cm i obtaczamy w mące. Podgrzewamy 1 łyżkę oleju na dużej patelni i smażymy polędwiczki z obu stron, po czym wyjmujemy z patelni i odstawiamy. Na pozostałym oleju smażymy cebulę na rumiano, dodajemy jabłko i smażymy aż lekko się skarmelizuje. Dodajemy rosołek i delikatnie mieszamy. Polędwiczkę przekładamy z powrotem do patelni, dodajemy liście laurowe i musztardę. Gotujemy przez ok 15-20 minut, dodając odrobinę wody jeśli to będzie konieczne. Przed podaniem doprawiamy i posypujemy natką pietruszki.
Przepis z książki GoodFood "The Collection"
Cudownie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńBył pyszny :)
UsuńBardzo lubię jabłka w połączeniu z mięsem:)
OdpowiedzUsuńZawsze to coś innego, choć nie wszyscy lubią :)
UsuńSmacznie wyglądają te polędwiczki. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Majanko :)
UsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że smakowały :)
UsuńPani Ewo, polędwiczki wyszły suche i twarde dlaczego? Wszystko robiłam zgodnie z przepisem.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za tak późną odpowiedź. Niestety nie umiem na to pytanie odpowiedzieć, polędwiczki są zazwyczaj bardzo delikatnie i miękkie. Może to wina jakości wieprzowiny?
Usuń