Przejdź do głównej zawartości

Duszone polędwiczki z jabłkami

Mało kaloryczne i bardzo smaczne duszone polędwiczki z jabłkami. Danie jest dość szybkie - polędwiczki są bardzo miękkim mięsem, więc nie wymagają długiego gotowania. Mięso dusimy w rosołku o lekko musztardowym smaku, a dodatek jabłek i zielonej pietruszki to dość popularne, ale smaczne uzupełnienie całości dania.


Duszone polędwiczki z jabłkami




Duszone polędwiczki z jabłkami


  • 500 g polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka mąki, doprawionej solą i pieprzem
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 jabłko, ze skórką, pokrojone na ósemki
  • 300 ml wywaru z warzyw lub rosołu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki

Polędwiczkę kroimy na plastry o szerokości ok 2 cm i obtaczamy w mące. Podgrzewamy 1 łyżkę oleju na dużej patelni i smażymy polędwiczki z obu stron, po czym wyjmujemy z patelni i odstawiamy. Na pozostałym oleju smażymy cebulę na rumiano, dodajemy jabłko i smażymy aż lekko się skarmelizuje. Dodajemy rosołek i delikatnie mieszamy. Polędwiczkę przekładamy z powrotem do patelni, dodajemy liście laurowe i musztardę. Gotujemy przez ok 15-20 minut, dodając odrobinę wody jeśli to będzie konieczne. Przed podaniem doprawiamy i posypujemy natką pietruszki.
Przepis z książki  GoodFood "The Collection"

Komentarze

  1. Bardzo lubię jabłka w połączeniu z mięsem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze to coś innego, choć nie wszyscy lubią :)

      Usuń
  2. Smacznie wyglądają te polędwiczki. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Ewo, polędwiczki wyszły suche i twarde dlaczego? Wszystko robiłam zgodnie z przepisem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za tak późną odpowiedź. Niestety nie umiem na to pytanie odpowiedzieć, polędwiczki są zazwyczaj bardzo delikatnie i miękkie. Może to wina jakości wieprzowiny?

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)