Przejdź do głównej zawartości

Duszone polędwiczki z jabłkami

Mało kaloryczne i bardzo smaczne duszone polędwiczki z jabłkami. Danie jest dość szybkie - polędwiczki są bardzo miękkim mięsem, więc nie wymagają długiego gotowania. Mięso dusimy w rosołku o lekko musztardowym smaku, a dodatek jabłek i zielonej pietruszki to dość popularne, ale smaczne uzupełnienie całości dania.


Duszone polędwiczki z jabłkami




Duszone polędwiczki z jabłkami


  • 500 g polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka mąki, doprawionej solą i pieprzem
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 jabłko, ze skórką, pokrojone na ósemki
  • 300 ml wywaru z warzyw lub rosołu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki

Polędwiczkę kroimy na plastry o szerokości ok 2 cm i obtaczamy w mące. Podgrzewamy 1 łyżkę oleju na dużej patelni i smażymy polędwiczki z obu stron, po czym wyjmujemy z patelni i odstawiamy. Na pozostałym oleju smażymy cebulę na rumiano, dodajemy jabłko i smażymy aż lekko się skarmelizuje. Dodajemy rosołek i delikatnie mieszamy. Polędwiczkę przekładamy z powrotem do patelni, dodajemy liście laurowe i musztardę. Gotujemy przez ok 15-20 minut, dodając odrobinę wody jeśli to będzie konieczne. Przed podaniem doprawiamy i posypujemy natką pietruszki.
Przepis z książki  GoodFood "The Collection"

Komentarze

  1. Bardzo lubię jabłka w połączeniu z mięsem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze to coś innego, choć nie wszyscy lubią :)

      Usuń
  2. Smacznie wyglądają te polędwiczki. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Ewo, polędwiczki wyszły suche i twarde dlaczego? Wszystko robiłam zgodnie z przepisem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za tak późną odpowiedź. Niestety nie umiem na to pytanie odpowiedzieć, polędwiczki są zazwyczaj bardzo delikatnie i miękkie. Może to wina jakości wieprzowiny?

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…