Przejdź do głównej zawartości

Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i papryką

Prosta sałatka z jajkami w roli głównej. Oprócz jajek mamy w niej selera konserwowanego, który w sałatkach sprawuje się rewelacyjnie oraz czerwoną konserwową paprykę i wyrazisty ser cheddar. Całość wymieszana z dobrym gatunkowo majonezem i zieloną pietruszką. Oczywiście wszystko dość solidnie doprawione świeżo zmielonym pieprzem. Dla mnie pycha!

Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i papryką



Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i papryką


  • 6 jajek, ugotowanych na twardo, pokrojonych w drobną kostkę
  • słoik selera konserwowego, odcedzonego
  • 3 duże papryki konserwowe, pokrojone w kostkę
  • 100 g sera cheddar (lub innego), pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 3 czubate łyżki dobrego majonezu
  • pieprz i sól do smaku

Wszystkie składniki na sałatkę umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem


Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i papryką

Komentarze

  1. Dobry majonez to podstawa :) Komus kto lubi bardziej wyrazne smaki polecam Majonez Kielecki :)
    A salatke mialam juz okazje jesc i polecam z czystym sercem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja polecam domowy majonez - odrobina musztardy, jajko, sól i pieprz, wymieszać razem, a potem wąską strużką, stale ubijając dolewać olej rzepakowy (jest najlepszy, najzdrowszy i nie ma własnego smaku), aż całość zgęstnieje. Moim zdaniem nie ma lepszego :)

      Usuń
  2. uwielbiam konserwowego selera! ta sałatka musiała być pyszna :) ja robię z szynką pokrojoną w kosteczkę + kukurydza + ananas i ten seler właśnie, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja nigdy nie jadlam konserwowego selera. Ciekawe, czy mozna to gdzies tutaj dostac...

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie wygląda ta sałatka,robię też selerową,ale w zupełnie innym wydaniu,następnym razem Twoją wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …