Przejdź do głównej zawartości

Ucierane ciasto z brzoskwiniami

Ucierane ciasto z kawałkami pysznych brzoskwiń. Ciasto bardzo proste do zrobienia. Wilgotne, lekko cytrynowe w smaku stanowi doskonały i smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Zamiast brzoskwiń można użyć nektarynek lub innych sezonowych owoców.

Ucierane ciasto z brzoskwiniami



Ucierane ciasto z brzoskwiniami

  • 200 g masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 jajka, ubite
  • odrobina mleka (w razie potrzeby)
  • 2 brzoskwinie (o wadze ok 250 g), bez pestek, pokrojone w nieduże kawałki

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę ( u mnie o wymiarach 30 na 8 cm)
Makę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło i cukier ucieramy do białości, dodajemy ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny i jajka. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. W razie gdyby masa była za gęsta dodajemy niewielką ilość mleka. Dodajemy brzoskwinie i mieszamy.
Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 1 godz i 10 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie wyrośnięte, dobrze przyrumienione, a boki będą lekko odstawać od foremki. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można przykryć folią.
Studzimy w foremce przez 10 minut po czym wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  1. Na ciasto z owocami to ja skuszę się zawsze

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta. Koniecznie musze sprobowac Twojej wersji z brzoskwiniami :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie wlasnie proste ciacha lubie najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewenko,świetne ciasto. Z brzoskwiniami czy morelami są takie pyszne. Mniam:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)