Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ze śliwkami wg Billa Grangera

Sezon śliwkowy rozpoczęty, pora więc na jakieś nowości ze śliwkami. Muszę przyznać, że ciasta ze śliwkami lubię bardzo. Obojętnie, czy kruche, czy drożdżowe, czy ucierane - wszystkie chętnie zjadam. Na moim blogu jest kilka ciast ze śliwkami : luksusowe migdałowe ze śliwkami, które bardzo polecam, ucierane niemieckie, polane lukrem, kruche, czekoladowe ze śliwkami, brownies ze śliwkami oraz pyszne ciasto ze śliwką i sernikową falą. Dzisiaj ponownie ciasto ucierane ze śliwkami z lekko waniliowym aromatem. Autorem przepisu na dzisiejsze ciasto jest Bill Granger i jak dotychczas wszystkie jego słodkości mi smakowały. Ciasto waniliowe ze śliwkami jest typowym ciastem ucieranym, miękkim, z łatwością unoszącym pełne soku śliwki, które przykrywa słodka maślana kruszonka - skorupka. Amatorzy śliwek w cieście nie będą zawiedzeni.

Ciasto ze śliwkami wg Billa Grangera




Ciasto ze śliwkami wg Billa Grangera



Kruszonka:

  • 90 g mąki
  • 100 g masła, w kawałkach
  • 80 g drobnego cukru

Ciasto:

  • 180 g masła, miękkiego
  • 230 g drobnego cukru
  • 3 jajka, roztrzepane widelcem
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 185 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g świeżych śliwek, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm.
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i łączymy za pomocą palców, aż powstanie kruszonka.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier umieszczamy w misce i ucieramy do białości. Dodajemy jajka, po jednym, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy z pozostałym ciastem. Wykładamy ciasto do foremki, wierzch wykładamy połówkami śliwek, uciętą stroną do góry. Posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 1 godziny (sprawdzamy patyczkiem).
Wyjmujemy z piekarnika  i studzimy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.


Ciasto ze śliwkami wg Billa Grangera
Ciasto ze śliwkami wg Billa Grangera

Przepis z książki "Best of Bill"

Komentarze

  1. też lubię śliwkowe wypieki, więc kradnę kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne, takie proste. Podobnie jak ty, uwielbiam ciasta ze sliwkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako amatorka ciast ze śliwkami melduję, że zamierzam przepis wypróbować :). Ciasto wygląda na mięciutkie i wilgotne takie jak lubię :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…