czwartek, 29 sierpnia 2013

Angielskie kiełbaski pieczone w miodzie i surówka z białej kapusty

Słynne angielskie kiełbaski. Przez większość Polaków znienawidzone, ale myślę, że niesłusznie. Wystarczy spróbować tych z troszkę wyższej półki, by przekonać się, że są nie tylko zjadliwe, ale i całkiem smaczne.  Dzisiaj w sosie sojowo-miodowym, z dodatkiem surówki z białej kapusty. W przypadku braku oryginalnych angielskich kiełbasek można zamiennie użyć dowolnej surowej kiełbasy.


Angielskie kiełbaski pieczone w miodzie i surówka z białej kapusty

 


Angielskie kiełbaski pieczone w miodzie i surówka z białej kapusty

  • 8-12 wieprzowych surowych kiełbasek (użyłam cumberland sausages)
  • 3 łyżki łyżki miodu (lub syropu kasztanowego)
  • 1 łyżka sosu sojowego

surówka z kapusty:
  • 1/4 małej główki kapusty, posiekanej
  • 3 marchewki, obrane i starte na tarce
  • 1 jabłko, bez gniazd nasiennych, starte na tarce
  • 1 garść rodzynek (opcjonalnie)
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Kiełbaski umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy miodem i sosem sojowym, obtaczamy kiełbaski, tak aby w całości były pokryte. Pieczemy w piekarniku w temp 190 st C przez ok 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy surówkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy z majonezem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami puree lub z pieczonym ziemniakiem


Angielskie kiełbaski pieczone w miodzie i surówka z białej kapusty

Inspiracja z Sainsubry's Magazine June 2009

2 komentarze:

  1. rowniez uwazam z ete w "wyzszej" pulki sa smaczniejsze;) fajny przepis napewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż się zrobiłam głodna, fajny blog i ładne zdjęcia, pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)