Przejdź do głównej zawartości

Angielskie kiełbaski pieczone w miodzie i surówka z białej kapusty

Słynne angielskie kiełbaski. Przez większość Polaków znienawidzone, ale myślę, że niesłusznie. Wystarczy spróbować tych z troszkę wyższej półki, by przekonać się, że są nie tylko zjadliwe, ale i całkiem smaczne.  Dzisiaj w sosie sojowo-miodowym, z dodatkiem surówki z białej kapusty. W przypadku braku oryginalnych angielskich kiełbasek można zamiennie użyć dowolnej surowej kiełbasy.


Angielskie kiełbaski pieczone w miodzie i surówka z białej kapusty

 


Angielskie kiełbaski pieczone w miodzie i surówka z białej kapusty

  • 8-12 wieprzowych surowych kiełbasek (użyłam cumberland sausages)
  • 3 łyżki łyżki miodu (lub syropu kasztanowego)
  • 1 łyżka sosu sojowego

surówka z kapusty:
  • 1/4 małej główki kapusty, posiekanej
  • 3 marchewki, obrane i starte na tarce
  • 1 jabłko, bez gniazd nasiennych, starte na tarce
  • 1 garść rodzynek (opcjonalnie)
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Kiełbaski umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy miodem i sosem sojowym, obtaczamy kiełbaski, tak aby w całości były pokryte. Pieczemy w piekarniku w temp 190 st C przez ok 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy surówkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy z majonezem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami puree lub z pieczonym ziemniakiem


Angielskie kiełbaski pieczone w miodzie i surówka z białej kapusty

Inspiracja z Sainsubry's Magazine June 2009

Komentarze

  1. rowniez uwazam z ete w "wyzszej" pulki sa smaczniejsze;) fajny przepis napewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż się zrobiłam głodna, fajny blog i ładne zdjęcia, pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …