Przejdź do głównej zawartości

Makaron muszelki z bobem i zielonym groszkiem

Makaron z bobem i zielonym groszkiem to prosta i bardzo szybka potrawa. Przyrządzenie tego dania to kwestia zaledwie 15 minut, jest więc z tego powodu idealne dla zapracowanych osób. Z powodu prostoty i lekkości będzie również świetnym daniem na ciepłe, letnie dni. Użyłam do niego mrożonych warzyw (mrożony groszek uwielbiam, w niczym  nie różni się od świeżego), ale wykorzystując sezon na świeże warzywa strączkowe, można użyć świeżych, wydłużając nieco czas ich gotowania (uważając, by nie rozgotować makaronu).


Makaron muszelki z bobem i zielonym groszkiem



Makaron muszelki z bobem i zielonym groszkiem (przepis na 2 osoby)


  • 200 g makaronu muszelki
  • 50 g zielonego groszku, mrożonego
  • 100 g bobu, mrożonego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • kilka kropli tabasco
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka koperku

Makaron gotujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody ok 10 minut. 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy do makaronu groszek i bób (w przypadku, gdy używamy świeżych warzyw, dodajemy je ok 5-6 minut przed końcem gotowania). W międzyczasie smażymy na oleju cebulę ok 5 minut. Makaron i warzywa odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy cebulę, przyprawiamy tabasco, solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i koperek. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy natychmiast.

Komentarze

  1. Pychota, uwielbiam bób a i makaronem nie pogardzę, pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności przygotowałaś. Lubię takie dania. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto i letnio, tak, jak lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron wygląda smakowicie. Na pewno muszę wypróbować takie dania w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne danie:) ...dla siebie wprawdzie zrobiłabym bez bobu, ale reszta domowników byłaby zachwycona jego dodatkiem:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…