Przejdź do głównej zawartości

Makaron muszelki z bobem i zielonym groszkiem

Makaron z bobem i zielonym groszkiem to prosta i bardzo szybka potrawa. Przyrządzenie tego dania to kwestia zaledwie 15 minut, jest więc z tego powodu idealne dla zapracowanych osób. Z powodu prostoty i lekkości będzie również świetnym daniem na ciepłe, letnie dni. Użyłam do niego mrożonych warzyw (mrożony groszek uwielbiam, w niczym  nie różni się od świeżego), ale wykorzystując sezon na świeże warzywa strączkowe, można użyć świeżych, wydłużając nieco czas ich gotowania (uważając, by nie rozgotować makaronu).


Makaron muszelki z bobem i zielonym groszkiem



Makaron muszelki z bobem i zielonym groszkiem (przepis na 2 osoby)


  • 200 g makaronu muszelki
  • 50 g zielonego groszku, mrożonego
  • 100 g bobu, mrożonego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • kilka kropli tabasco
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka koperku

Makaron gotujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody ok 10 minut. 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy do makaronu groszek i bób (w przypadku, gdy używamy świeżych warzyw, dodajemy je ok 5-6 minut przed końcem gotowania). W międzyczasie smażymy na oleju cebulę ok 5 minut. Makaron i warzywa odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy cebulę, przyprawiamy tabasco, solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i koperek. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy natychmiast.

Komentarze

  1. Pychota, uwielbiam bób a i makaronem nie pogardzę, pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności przygotowałaś. Lubię takie dania. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto i letnio, tak, jak lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron wygląda smakowicie. Na pewno muszę wypróbować takie dania w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne danie:) ...dla siebie wprawdzie zrobiłabym bez bobu, ale reszta domowników byłaby zachwycona jego dodatkiem:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …