Przejdź do głównej zawartości

Ciasto imbirowe z ziarnami słonecznika

Lubię imbir. Nie tylko w potrawach wytrawnych, ale i w słodkich wypiekach. Nic więc dziwnego, że to ciasto imbirowe bardzo mi smakowało. Wilgotne, bo z zawartością jogurtu ( w oryginale była kwaśna śmietana), lekkie, miękkie i sprężyste, intensywnie pachnące imbirem, ze sporymi kawałkami krystalizowanego imbiru w środku. W tym prostym i szybkim cieście znajdziemy również ziarna słonecznika, które choć niecodzienne w ciastach bardzo tutaj pasują.


Ciasto imbirowe z ziarnami słonecznika



Ciasto imbirowe z ziarnami słonecznika


  • 225 g masła
  • 225 g cukru
  • 3 jajka
  • 225 g maki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka imbiru, sproszkowanego
  • 150 ml jogurtu
  • 55 g ziaren słonecznika
  • 40 g krystalizowanego imbiru


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 23 cm.
Masło i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości, po czym dodajemy jajka i dalej ubijamy.
Mąkę, sodę i mielony imbir przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Dodajemy jogurt, ziarna słonecznika i posiekany imbir i delikatnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przekładamy do foremki i wygładzamy wierzch.
Pieczemy ok 45 minut. Ciasto wykładamy na kratkę i studzimy. Przed podaniem kroimy na kwadraty.


Ciasto imbirowe z ziarnami słonecznika
Ciasto imbirowe z ziarnami słonecznika

Przepis na podstawie przepisu z "1001 cupcakes, cookies and other tempting treats"

Komentarze

  1. Wyglada tak niepozornie, a jestem pewna, ze dzieki imbirowi smakuje wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. A imbir sproszkowany, czy tarty świeży?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciasta... Z imbirem i z ziarnami, coś do kawy idealnego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja imbir znam tylko z tego, że kroi się go do herbaty w zimie czasem i raz przyprawiałam nim indyjską sałatkę na ciepło. nie pomyślałabym o tym by dodać go do ciasta, ale to ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …