Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki z jagodami, malinami i białym serem

Pyszne drożdżowe bułeczki, które przygotowałam na bazie przepisu sprzed kilku lat zmieniając farsz. Słodki, delikatny serek i soczyste, kwaskowate owoce - maliny i jagody, komponują się idealnie. Drożdżówka oczywiście znika jeszcze ciepła i trudno się oprzeć przed zjedzeniem kolejnej.  To niewątpliwie przebój letniego sezonu a w chłodne, jesienno-zimowe dni zapraszam na ich równie smaczną zimową wersję.

Bułeczki z jagodami, malinami i białym serem


  • 2 łyżki masła
  • 225 g mąki chlebowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 12 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego
  • 125 ml mleka, ciepłego
  • 1 jajko
  • olej do natłuszczania
  • cukier puder do posypania lub 85 g cukru pudru na lukier

  • 100 g serka (typu philadelphia)
  •  2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 łyżki borówek amerykańskich (lub jagód)
  • kilkanaście malin

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C
Natłuszczany tortownicę o średnicy 20 cm
Przesiewamy mąkę i sól razem do miski.
Mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy masło i palcami wgniatamy w mąkę, aż do utworzenia drobnych grudek. Robimy zagłębienie i wlewamy mleko wymieszane z jajkiem. Mieszamy. Wygniatamy ciasto na posypanym mąką blacie(ja hakiem) do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godz, lub gdy ciasto podwoi objętość. Wyjmujemy ciasto ponownie i zagniatamy przez minutę. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 na 23 cm.

Na nadzienie, mieszamy serek z cukrem i cukrem waniliowym. Smarujemy ciasto masą z serka i wykładamy na nią równomiernie jagody i maliny. Rolujemy, rozpoczynając od dłuższego końca. Tniemy na 9 kawałków i układamy ciętą częścią do dna przygotowanej foremki. Przykrywamy natłuszczoną folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 20 minut, aż bułeczki będą lekko złote.
Pozostawiamy w foremce prze 10 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Posypujemy cukrem pudrem lub z 85 g cukru pudru mieszamy z łyżką wody i tak przyrządzonym lukrem polewamy wierzch bułeczek.

Bułeczki z jagodami, malinami i białym seremBułeczki z jagodami, malinami i białym serem

Komentarze

  1. Jakie puszyste! Urwalabym sobie jedna do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetyczne!!A u mnie dziś bułeczki z malinami i budyniem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm...pychotka :-)
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym taką bułeczkę,cudowne są!
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ muszą rewelacyjnie smakować, wyglądają tak apetycznie :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …