Przejdź do głównej zawartości

Makaron z pieczarkami, pomidorami i ziołowym serkiem

Proste i szybkie letnie danie dla zapracowanych. Krótko podsmażone z cebulką brązowe pieczarki z prawie surowymi pomidorami i odrobiną kremowego serka. Danie jest gotowe praktycznie w 10 minut, przygotowanie jest bardzo proste a efekt smakowy naprawdę zadowalający. Jak dla mnie mogło by się obyć bez serka, ale zawsze to dodatkowo więcej odżywczych składników.


Makaron z pieczarkami, pomidorami i ziołowym serkiem


Makaron z pieczarkami, pomidorami i ziołowym serkiem (przepis na 2-3 osoby)


  • 200 g makaronu rurki
  • 1 cebula, pokrojona w półplastry
  • 4 brązowe pieczarki, pokrojone w ćwiartki
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 2 czubate łyżki serka typu philadelphia z ziołami ( u mnie philadelphia ze szczypiorkiem i czarnym pieprzem)
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku


Makaron gotujemy w garnku wrzącej osolonej wody al dente. W międzyczasie smażymy na oleju cebulę i pieczarki, do momentu, aż będą miękkie (ok 5 minut). Dodajemy pokrojone pomidory i smażymy jeszcze 1 minutę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzamy o dodajemy do usmażonych warzyw i dokładnie mieszamy. Dodajemy ser i chwilę czekamy, aż ser zacznie się rozpuszczać. Podajemy natychmiast.
Pomysł z książki "The Colection" GoodFood

Komentarze

  1. mmm pycha :D na pewno skorzystam z przepisu, uwielbiam dania makaronowe ;)
    Zapraszam na mojego nowego bloga i pozostawienie w komentarzu krótkiej odpowiedzi na pytanie dotyczące bezinteresownej pomocy. W kolejnym poście mam zamiar zrobić małe podsumowanie ;)
    http://giczalke.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Każda makaronowa propozycja mile widziana:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne i niepracochłonne, idealne na ta porę roku
    dla mnie jednak z serkiem:)
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre danie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …