Przejdź do głównej zawartości

Meksykańskie klopsiki chorizo

Te niewielkie meksykańskie klopsiki o smaku przypominającym chorizo bardzo mi posmakowały. Stanowią świetną alternatywę dla typowych mielonych. Kto lubi potrawy na ostro ten na pewno będzie usatysfakcjonowany. Specyficzny aromat kopru włoskiego, ostrość kajeńskiego pieprzu i smak wędzonej papryki zdecydowanie wyróżniają te klopsiki spośród tych, które znamy. Na drugi dzień jeszcze bardziej intensywne w smaku. Robiłam je z sosem pomidorowym i na pewno nie poprzestanę na tym jednym razie.


Meksykańskie klopsiki chorizo



Meksykańskie klopsiki chorizo


 
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku 
  • 2 główki czosnku, drobno posiekanego
  • 1 1/3 łyżeczki miałkiej soli morskiej
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego (fennel seeds)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki czerwonego wina
  • świeżo zmielony pieprz
  • odrobina oleju do smażenia


Wszystkie składniki za wyjątkiem oleju umieszczamy w misce i dobrze mieszamy za pomocą rąk tak, aby wszystkie przyprawy były dobrze rozprowadzone.
Podgrzewamy olej na patelni, z mielonego mięsa lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i smazymy przez kilka minut z każdej ze stron, aż będą usmażone. 
Przepis na podstawie przepisu z książki Hugh Fearnley-Whittingstall  "River Cottage everyday"
 

Komentarze

  1. Bardzo podoba mi się pomysł, a szczególnie jego pikanteria; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak coś przypomina w smaku chorizo to ja już jestem wiernym fanem :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)