Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z malinami

Muffiny z owocami, to chyba jedne z najlepszych muffin. Poprzedni mój przepis na muffiny z malinami zrobił prawdziwą furorę wśród rodziny, znajomych i nie tylko. Dzisiaj kolejne muffiny z malinami. Przepis prosty i szybki. Muffiny są najlepsze tuż po upieczeniu, ale z łatwością możemy je odświeżyć nawet na trzeci dzień wstawiając na kilkanaście sekund do mikrofalówki.

Muffiny z malinami



Muffiny z malinami


  • 300 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1 lyżeczka sody
  • 150 g drobnego cukru
  • 6 łyżeczk oleju rożlinnego
  • 150 ml jogurtu
  • drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 150 g świeżych malin


Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Natłuszczamy lub wykładamy papilotkami foremkę na 12 muffin..
Mąkę, sodę i cukier umieszczamy w dużej misce i mieszamy. W oddzielnej misce lub dzbanku mieszamy olej, jogurt, skórkę i sok z cytryny oraz jajka. Mokre składniki wraz z malinami dodajemy do suchych i krótką mieszamy, tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do foremek. Pieczemy ok 15-18 minut. Studzimy w blaszce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę. Podajemy ciepłe lub wystudzone.

Przepis z książki C. Atkinson "Muffins Galore"

Komentarze

  1. Moje ulubione to chyba cytrynowe z makiem, ale i takim malinowym nie pogardze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetne! Uwielbiam maliny. Zjadłabym taką muffinkę, mniamku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi sie cytrynowy dodatek w tym zestawieniu z malinami
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …