Przejdź do głównej zawartości

Ciasto Eton mess

Truskawki, bezy, bita śmietana to składniki słynnego deseru Eton mess. Dzisiaj u mnie ciasto z tymi składnikami. Typowo letnie, wilgotne od owoców, z chrupiącą, słodką bezą wieńczącą całość. Bardzo polecam dodatek bitej śmietany do podania, dość zbite ciasto nabiera wtedy lekkości i znacznie lepiej smakuje. Warto spróbować wykorzystując ostatnie, letnie truskawki.


Ciasto Eton mess



Ciasto Eton mess


  • 175 g masła
  • 5 łyżek śmietany kremówki, z pojemnika 300 ml (double cream)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 225 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g drobnego cukru, najlepiej trzcinowego (golden caster sugar)
  • 5 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
  • 400 g truskawek (1/2 pokrojona na grube kawałki, 1/2 pokrojona w plastry)
  • 4 bezy o wadze 50 g (u mnie 6 bez), połamane na duże części
  • odrobina cukru pudru do posypania



Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Foremkę o wymiarach 20 na 30cm, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy i mieszamy ze śmietanką i ekstraktem z wanilii. Mąkę, migdały, proszek do pieczenia i 1/4 łyżeczki drobnej soli, mieszamy i odstawiamy na bok.
Cukier i jajka umieszczamy w dużej misce i ubijamy ok 5 minut, aż masa będzie miała konsystencję gęstej pianki. Masę jajeczną wlewamy do masy maślanej i krótko mieszamy, po czym dodajemy mieszankę mączną i znowu krótko mieszamy. Mieszamy z posiekanymi truskawkami i wylewamy masę do foremki. Wygładzamy wierzch i układamy plastry truskawek i pokruszone bezy. Pieczemy ok 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy przez 20 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę. Tuż przed podaniem oprószamy odrobiną cukru pudru. Podajemy z bitą śmietaną, jeśli lubimy.


Ciasto Eton mess

 Przepis ze strony BBC GoodFood

Komentarze

  1. Ale pysznie wygląda, na pewno niebiańsko smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglada:) zabawna nazwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale. Nie wiedziałam, że eton mess występuje też w wersji ciastowej. ;)

    Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniami, fantastyczna interpretacja słynnego deseru :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A myślałam, że to jakiś recykling :)
    Świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładnie wygląda. Nie jadłam jeszcze eton mess w żadnej z wersji.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna kombinacja smakowa! Dotychczas znałam tylko deser o takiej nazwie. Bezy chyba najlepiej zrobić samej bo ja nie spotkałam smacznych sklepowych, chyba, że Ty podpowiesz które są dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…