Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą

Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą to niewielkie ciasteczka o delikatnym kardamonowym smaku, półkruche, ze sporymi kawałkami białej czekolady kryjącej się w ich wnętrzu. Szybkie w przygotowaniu i smaczne. Do szklanki mleka lub filiżanki herbaty pasują idealnie.

Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą



Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą ( przepis na ok 24 ciasteczek)


  • 115 g masła, miękkiego
  • 115 g jasnego brązowego cukru (soft light brown)
  • 1 jajko, roztrzepane widelcem
  • 250 g maki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • szczypta soli
  • 125 g białej czekolady pokrojonej w kawałki
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu


Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Wykładamy papierem do pieczenia 2 duże blachy.
Masło i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości. Dodajemy jajko i dokładnie ubijamy. Przesianą mąkę, sól i kardamon dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.
Czubatą łyżeczkę masy wykładamy na blachę, pamiętając o odstępach między ciasteczkami. Pieczemy przez ok 12 minut lub do momentu aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru. Po upieczeniu przenosimy na kratkę i studzimy.



Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą

Przepis na bazie przepisu z "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"

Komentarze

  1. wyglądają niepozornie, a na pewno są zniewalająco smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kardamon, tak w daniach wytrawnych, jak i w slodkosciach. Te ciacha musza wspaniale pachniec i smakowac!

    OdpowiedzUsuń
  3. och, takie cudeńka, maluszki, a skrywają tyle smaku! ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczny przepis, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wglądają bardzo apetycznie, no i te pęknięcia-super!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…