Przejdź do głównej zawartości

Tort czekoladowy tiramisu na 5 rocznicę blogowania

Czy ten tort czekoladowy tiramisu to dobry wybór na uczczenie 5 rocznicy blogowania? Myślę, że tak. Choć nie jest tak lekki i letni jak pavlova z malinami, którą 5 lat temu zaczynałam blogowanie i która jest do dziś moim ulubionym deserem, ale tort to chyba najodpowiedniejsze ciasto na uroczyste okazje. Czekoladowy biszkopt nasączony kawą espresso z pyszną lekko alkoholową masą z serka mascarpone i białej czekolady. Tort jest zdecydowanie kawowy, wilgotny, ale nie przesączony, kaloryczny, jak każdy tort, ale nie za słodki. Zjada się go zdecydowanie lekko i przyjemnie a jeden kawałek w zupełności zaspokaja potrzebę zjedzenia czegoś na specjalną okazję :)


Tort czekoladowy tiramisu na 5 rocznicę blogowania



Tort czekoladowy tiramisu


ciasto:

  • 50 g masła, plus dodatkowo do foremki
  • 4 duże jajka
  • 140 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g mąki
  • 25 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:

  • 1 łyżka cukru demerara
  • 75 g gorącego espresso lub mocnej kawy
  • 4 duże żółtka z jajek
  • 75 g drobnego cukru
  • 125 ml marsala (zastąpiłam sweet sherry)
  • 150 g białej czekolady (100 g połamanej i 50 g startej)
  • 500 g sera mascarpone
  • 100 g ciemnej czekolady, startej
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie)


Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20 cm (można też upiec w dwóch jednakowych tortownicach, 2 cieńsze placki)
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka, cukier i ekstrakt z wanilii umieszczamy w misce i ubijamy przez 8 minut lub do momentu aż masa będzie jasna, gęsta i potroi swoją objętość.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli przesiewamy nad miską z masą i delikatnie mieszamy. Wlewamy wystudzone masło przy brzegach miski i mieszamy, aż składniki się połączą. Przelewamy do foremki ( lub foremek) i pieczemy ok 25 minut (w przypadku dwóch odpowiednio mniej ok 12 minut) - najlepiej sprawdzić patyczkiem - powinien być czysty. Studzimy w foremce przez kilka minut, po czym przenosimy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy masę z serka. Cukier rozpuszczamy w kawie i odstawiamy. Żółtka, cukier i wino umieszczamy w żaroodpornej misce i stawiamy na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą. Ubijamy przez 5 minut, aż masa będzie gęsta i potroi swoją objętość (ważne by masa była naprawdę gęsta. Zdejmujemy z ognia i ubijamy dalej do momentu, aż masa będzie zimna.
Rozpuszczamy posiekaną białą czekoladę w mikrofalówce lub w misce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą i lekko studzimy. W międzyczasie ucieramy mascarpone, aż będzie gładkie i dodajemy do masy jajecznej wraz z ostudzoną białą czekoladą.
Biszkopt dzielimy horyzontalnie w zależności od wysokości na 3 lub 4 części (w przypadku pieczenia w dwóch foremkach każdy biszkopt kroimy na pół. Pierwszy placek smarujemy kawą (za pomocą pędzelka) rozsmarowujemy na nim 3 do 5 łyżek masy z serka i posypujemy 1 łyżką startej ciemnej czekolady. Czynność powtarzamy z każdym plackiem zostawiając ostatni bez smarowania masą. Zawijamy tort w folię i wkładamy do lodówki wraz z pozostałą masą serową na 2 godziny. Wyjmujemy i całą masę serową rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ciasta. Startą białą i ciemną czekoladę mieszamy razem i delikatnie wklepujemy na boki ciasta, wierzch obsypujemy pozostałą czekoladą lub posypujemy kakao.

Tort czekoladowy tiramisu na 5 rocznicę blogowania

Na podstawie przepisu ze strony BBC

Komentarze

  1. Wspanialy tort! Idealny na taka okazje. Zycze Ci Eweno kolejnych wspanialych lat blogowania. I kolejnych pysznosci, ktorymi bedziesz sie z nami dzielic :)

    Sto lat! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 5 lat!? Jeju gratulacje i 100 lat! U mnie też dzisiaj urodzinowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczone truskawki - dziękuję - i Tobie też lat blogowania życzę :)

      Usuń
  3. Gratulacje takiego stażu!
    Tort wygląda zacnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, 5 lat Gratulacje :)
    Piękny torcik

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego i kolejnych owocnych lat! Torcik przepiękny i pyszny na pewno ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Nashelly :) Tort pyszny!

      Usuń
  6. Tort okazały , dostojny i bardzo smakowity.
    A z okazji rocznicy życzę sto lat..........

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Margot :) Tort rzeczywiście smakowity się okazał :)

      Usuń
  7. Ewenko, wszystkiego co najlepsze na tę wspaniałą rocznicę, wielu smacznych lat blogowania!:)
    Pyszny torcik zrobiłaś. Mniam:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko serdecznie :) A torcik owszem, pyszny ;)

      Usuń
  8. Życzę kolejnych 5 lat i więcej rzecz jasna: )
    Tort wygląda pysznie: )

    OdpowiedzUsuń
  9. gratuluje - kolejnych wspaniałych lat życzę w blogowaniu :-) i tych pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  10. 5 lat..wow..serdeczne gratulacje :)Życzę kolejnych wielu pysznych rocznic :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Częstuję sie z przyjemnością, a Tobie życzę wielu, wielu tak owocnych lat blogowania:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo Jolu, częstuj się ;) Dziękuję za życzenia, buziaki :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …