poniedziałek, 1 lipca 2013

Tort czekoladowy tiramisu na 5 rocznicę blogowania

Czy ten tort czekoladowy tiramisu to dobry wybór na uczczenie 5 rocznicy blogowania? Myślę, że tak. Choć nie jest tak lekki i letni jak pavlova z malinami, którą 5 lat temu zaczynałam blogowanie i która jest do dziś moim ulubionym deserem, ale tort to chyba najodpowiedniejsze ciasto na uroczyste okazje. Czekoladowy biszkopt nasączony kawą espresso z pyszną lekko alkoholową masą z serka mascarpone i białej czekolady. Tort jest zdecydowanie kawowy, wilgotny, ale nie przesączony, kaloryczny, jak każdy tort, ale nie za słodki. Zjada się go zdecydowanie lekko i przyjemnie a jeden kawałek w zupełności zaspokaja potrzebę zjedzenia czegoś na specjalną okazję :)


Tort czekoladowy tiramisu na 5 rocznicę blogowania



Tort czekoladowy tiramisu


ciasto:

  • 50 g masła, plus dodatkowo do foremki
  • 4 duże jajka
  • 140 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g mąki
  • 25 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:

  • 1 łyżka cukru demerara
  • 75 g gorącego espresso lub mocnej kawy
  • 4 duże żółtka z jajek
  • 75 g drobnego cukru
  • 125 ml marsala (zastąpiłam sweet sherry)
  • 150 g białej czekolady (100 g połamanej i 50 g startej)
  • 500 g sera mascarpone
  • 100 g ciemnej czekolady, startej
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie)


Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20 cm (można też upiec w dwóch jednakowych tortownicach, 2 cieńsze placki)
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka, cukier i ekstrakt z wanilii umieszczamy w misce i ubijamy przez 8 minut lub do momentu aż masa będzie jasna, gęsta i potroi swoją objętość.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli przesiewamy nad miską z masą i delikatnie mieszamy. Wlewamy wystudzone masło przy brzegach miski i mieszamy, aż składniki się połączą. Przelewamy do foremki ( lub foremek) i pieczemy ok 25 minut (w przypadku dwóch odpowiednio mniej ok 12 minut) - najlepiej sprawdzić patyczkiem - powinien być czysty. Studzimy w foremce przez kilka minut, po czym przenosimy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy masę z serka. Cukier rozpuszczamy w kawie i odstawiamy. Żółtka, cukier i wino umieszczamy w żaroodpornej misce i stawiamy na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą. Ubijamy przez 5 minut, aż masa będzie gęsta i potroi swoją objętość (ważne by masa była naprawdę gęsta. Zdejmujemy z ognia i ubijamy dalej do momentu, aż masa będzie zimna.
Rozpuszczamy posiekaną białą czekoladę w mikrofalówce lub w misce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą i lekko studzimy. W międzyczasie ucieramy mascarpone, aż będzie gładkie i dodajemy do masy jajecznej wraz z ostudzoną białą czekoladą.
Biszkopt dzielimy horyzontalnie w zależności od wysokości na 3 lub 4 części (w przypadku pieczenia w dwóch foremkach każdy biszkopt kroimy na pół. Pierwszy placek smarujemy kawą (za pomocą pędzelka) rozsmarowujemy na nim 3 do 5 łyżek masy z serka i posypujemy 1 łyżką startej ciemnej czekolady. Czynność powtarzamy z każdym plackiem zostawiając ostatni bez smarowania masą. Zawijamy tort w folię i wkładamy do lodówki wraz z pozostałą masą serową na 2 godziny. Wyjmujemy i całą masę serową rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ciasta. Startą białą i ciemną czekoladę mieszamy razem i delikatnie wklepujemy na boki ciasta, wierzch obsypujemy pozostałą czekoladą lub posypujemy kakao.

Tort czekoladowy tiramisu na 5 rocznicę blogowania

Na podstawie przepisu ze strony BBC

22 komentarze:

  1. Wspanialy tort! Idealny na taka okazje. Zycze Ci Eweno kolejnych wspanialych lat blogowania. I kolejnych pysznosci, ktorymi bedziesz sie z nami dzielic :)

    Sto lat! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 5 lat!? Jeju gratulacje i 100 lat! U mnie też dzisiaj urodzinowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczone truskawki - dziękuję - i Tobie też lat blogowania życzę :)

      Usuń
  3. Gratulacje takiego stażu!
    Tort wygląda zacnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, 5 lat Gratulacje :)
    Piękny torcik

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego i kolejnych owocnych lat! Torcik przepiękny i pyszny na pewno ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort okazały , dostojny i bardzo smakowity.
    A z okazji rocznicy życzę sto lat..........

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Margot :) Tort rzeczywiście smakowity się okazał :)

      Usuń
  7. Ewenko, wszystkiego co najlepsze na tę wspaniałą rocznicę, wielu smacznych lat blogowania!:)
    Pyszny torcik zrobiłaś. Mniam:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko serdecznie :) A torcik owszem, pyszny ;)

      Usuń
  8. Życzę kolejnych 5 lat i więcej rzecz jasna: )
    Tort wygląda pysznie: )

    OdpowiedzUsuń
  9. gratuluje - kolejnych wspaniałych lat życzę w blogowaniu :-) i tych pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  10. 5 lat..wow..serdeczne gratulacje :)Życzę kolejnych wielu pysznych rocznic :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Częstuję sie z przyjemnością, a Tobie życzę wielu, wielu tak owocnych lat blogowania:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo Jolu, częstuj się ;) Dziękuję za życzenia, buziaki :)

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)