Przejdź do głównej zawartości

Pierś z kurczaka w meksykańskim stylu

Świetne danie na upalne dni, jakich w końcu doświadczamy w uk już od prawie dwóch tygodni. Fakt, trzeba włączyć piekarnik, ale u mnie w kuchni i bez niego było 28 st C, więc lekki wzrost ciepła był nieodczuwalny. Piersi z kurczaka w meksykańskim stylu to danie naprawdę godne polecenia. Lekko paprykowy kurczak upieczony na warstwie pieczonych ziemniaków i dodatek mocno cytrynowej salsy sprawiają, że potrawa jest lekka, orzeźwiająca (duże znacznie smakowe ma tu sok z cytryny) i co ważne mało kaloryczna. Polecam.

Pierś z kurczaka w meksykańskim stylu



Pierś z kurczaka w meksykańskim stylu


  • 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • bardzo duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze, pokrojone w grube ukośne plastry (w oryginalnym przepisie był łosoś)
  • 2 duże pomidory, obrane i bez gniazd nasiennych
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
  • 1 avocado, bez pestki, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryczka chilli, bez ziaren, drobno pokrojona
  • pół pęczka liści kolendry - u mnie pietruszka z koperkiem
  • 2 limonki - u mnie cytryny


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziemniaki obtaczamy w oleju i papryce. Doprawiamy sola i pieprzem i wykładamy w sporym naczyniu żaroodpornym, tak aby utworzyły pojedynczą warstwę. Pieczemy przez 20 minut przewracając w połowie pieczenia.
Piersi układamy na podpieczonych ziemniakach i posypujemy resztą papryki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy jeszcze dodatkowe 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy salsę. Pomidory, cebulę, avocado, chilli, zioła i sok z jednej cytryny umieszczamy w misce. Mieszamy. Doprawimy solą i pieprzem. Ziemniaki z kurczakiem wyjmujemy z piekarnika i posypujemy salsą. Podajemy z ćwiartkami cytryny lub limonki.


Pierś z kurczaka w meksykańskim stylu

Przepis inspirowany przepisem z "Sainsbury's magazine" June 2013

Komentarze

  1. Fajny pomysł na obiad. Uwielbiam pieczone ziemniaki i kurczaka ale w ten sposób jeszcze ich nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. PYSZNIE WYGLĄDA I BARDZO APETYCZNIE:)

    OdpowiedzUsuń
  3. niesamowicie smakowita propozycja! bardzo taka wakacyjna, szybka i prosta. duzo w niej smaków i aromatów, pyszności! do tego kolory, nieodzowna część lata.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa propozycja obiadowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. niepozorne mega apetyczne danie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześlicznie i bardzo apetycznie wygląda! Ta cytryna dodaje charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, to mi się podoba! Pyszne danie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. duża ilość warzyw przekonuje mnie, że to dobra propozycja na upały, choć z piekarnikiem rzeczywiscie ciężko żyć o tej porze roku:)
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  9. Szalenie mi sie podoba. Lekko, smacznie i za duzo nie trzeba sie narobic :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)