piątek, 19 lipca 2013

Pierś z kurczaka w meksykańskim stylu

Świetne danie na upalne dni, jakich w końcu doświadczamy w uk już od prawie dwóch tygodni. Fakt, trzeba włączyć piekarnik, ale u mnie w kuchni i bez niego było 28 st C, więc lekki wzrost ciepła był nieodczuwalny. Piersi z kurczaka w meksykańskim stylu to danie naprawdę godne polecenia. Lekko paprykowy kurczak upieczony na warstwie pieczonych ziemniaków i dodatek mocno cytrynowej salsy sprawiają, że potrawa jest lekka, orzeźwiająca (duże znacznie smakowe ma tu sok z cytryny) i co ważne mało kaloryczna. Polecam.

Pierś z kurczaka w meksykańskim stylu



Pierś z kurczaka w meksykańskim stylu


  • 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • bardzo duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze, pokrojone w grube ukośne plastry (w oryginalnym przepisie był łosoś)
  • 2 duże pomidory, obrane i bez gniazd nasiennych
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
  • 1 avocado, bez pestki, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryczka chilli, bez ziaren, drobno pokrojona
  • pół pęczka liści kolendry - u mnie pietruszka z koperkiem
  • 2 limonki - u mnie cytryny


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziemniaki obtaczamy w oleju i papryce. Doprawiamy sola i pieprzem i wykładamy w sporym naczyniu żaroodpornym, tak aby utworzyły pojedynczą warstwę. Pieczemy przez 20 minut przewracając w połowie pieczenia.
Piersi układamy na podpieczonych ziemniakach i posypujemy resztą papryki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy jeszcze dodatkowe 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy salsę. Pomidory, cebulę, avocado, chilli, zioła i sok z jednej cytryny umieszczamy w misce. Mieszamy. Doprawimy solą i pieprzem. Ziemniaki z kurczakiem wyjmujemy z piekarnika i posypujemy salsą. Podajemy z ćwiartkami cytryny lub limonki.


Pierś z kurczaka w meksykańskim stylu

Przepis inspirowany przepisem z "Sainsbury's magazine" June 2013

10 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na obiad. Uwielbiam pieczone ziemniaki i kurczaka ale w ten sposób jeszcze ich nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. PYSZNIE WYGLĄDA I BARDZO APETYCZNIE:)

    OdpowiedzUsuń
  3. niesamowicie smakowita propozycja! bardzo taka wakacyjna, szybka i prosta. duzo w niej smaków i aromatów, pyszności! do tego kolory, nieodzowna część lata.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa propozycja obiadowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. niepozorne mega apetyczne danie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześlicznie i bardzo apetycznie wygląda! Ta cytryna dodaje charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, to mi się podoba! Pyszne danie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. duża ilość warzyw przekonuje mnie, że to dobra propozycja na upały, choć z piekarnikiem rzeczywiscie ciężko żyć o tej porze roku:)
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  9. Szalenie mi sie podoba. Lekko, smacznie i za duzo nie trzeba sie narobic :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)