Szybkie ciasto cytrynowe z jagodami

Bardzo szybkie i proste do zrobienia ciasto cytrynowe z jagodami. Smak cytryny jest niezwykle intensywny, za sprawą skórki z cytryny i cytrynowego syropu, którym ciasto jest obficie nasączone - jest więc lekkie a jednocześnie bardzo wilgotne i orzeźwiające. Borówki (nie mam możliwości kupienia tutaj jagód) idealnie wpasowują się w takie cytrynowe klimaty i współgrają z całością idealnie. W efekcie mamy typowo letnie, pyszne ciasto, które znika błyskawicznie. Polecam.


Szybkie ciasto cytrynowe z jagodami



Szybkie ciasto cytrynowe z jagodami


  • 115 g masła, miękkiego
  • 175 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 4 łyżki mleka
  • 150 g borówek amerykańskich (lub jagód)

na syrop:

  • 80 g drobnego cukru
  • sok z 1 cytryny



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka i skórkę z cytryny umieszczamy w misce i ubijamy kilka minut. Dodajemy mleko i mieszamy. Ciasto wykładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy powierzchnię.
Umyte i wysuszone borówki (lub jagody) wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy około 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem).
W czasie, gdy ciasto się piecze mieszamy cukier z sokiem z cytryny.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w foremce. Nakłuwamy ciasto wykałaczkami i powoli polewamy wierzch ciasta syropem. Zostawiamy do wystudzenia w foremce.

Szybkie ciasto cytrynowe z jagodami
Szybkie ciasto cytrynowe z jagodami

Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"

Komentarze

  1. Ewenko, takie ciasta są wspaniałe. Uwielbiam, wilgotne, mięciutkie, pachnące i z pysznymi owocami. Podoba mi się ten przepis.:)
    Pozdrowienia ślę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności ! Cytrynka i borówki to połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. konsystencja tego ciasta prezentuje się fenomenalnie!
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu


    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, zupelnie sie nie dziwie, ze znika!

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)