Przejdź do głównej zawartości

Szybkie ciasto cytrynowe z jagodami

Bardzo szybkie i proste do zrobienia ciasto cytrynowe z jagodami. Smak cytryny jest niezwykle intensywny, za sprawą skórki z cytryny i cytrynowego syropu, którym ciasto jest obficie nasączone - jest więc lekkie a jednocześnie bardzo wilgotne i orzeźwiające. Borówki (nie mam możliwości kupienia tutaj jagód) idealnie wpasowują się w takie cytrynowe klimaty i współgrają z całością idealnie. W efekcie mamy typowo letnie, pyszne ciasto, które znika błyskawicznie. Polecam.


Szybkie ciasto cytrynowe z jagodami



Szybkie ciasto cytrynowe z jagodami


  • 115 g masła, miękkiego
  • 175 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 4 łyżki mleka
  • 150 g borówek amerykańskich (lub jagód)

na syrop:

  • 80 g drobnego cukru
  • sok z 1 cytryny



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka i skórkę z cytryny umieszczamy w misce i ubijamy kilka minut. Dodajemy mleko i mieszamy. Ciasto wykładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy powierzchnię.
Umyte i wysuszone borówki (lub jagody) wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy około 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem).
W czasie, gdy ciasto się piecze mieszamy cukier z sokiem z cytryny.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w foremce. Nakłuwamy ciasto wykałaczkami i powoli polewamy wierzch ciasta syropem. Zostawiamy do wystudzenia w foremce.

Szybkie ciasto cytrynowe z jagodami
Szybkie ciasto cytrynowe z jagodami

Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"

Komentarze

  1. Ewenko, takie ciasta są wspaniałe. Uwielbiam, wilgotne, mięciutkie, pachnące i z pysznymi owocami. Podoba mi się ten przepis.:)
    Pozdrowienia ślę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności ! Cytrynka i borówki to połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. konsystencja tego ciasta prezentuje się fenomenalnie!
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu


    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, zupelnie sie nie dziwie, ze znika!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …