Szybkie ciasto cytrynowe z jagodami
- 115 g masła, miękkiego
- 175 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 175 g drobnego cukru
- 2 jajka
- skórka starta z 1 cytryny
- 4 łyżki mleka
- 150 g borówek amerykańskich (lub jagód)
na syrop:
- 80 g drobnego cukru
- sok z 1 cytryny
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka i skórkę z cytryny umieszczamy w misce i ubijamy kilka minut. Dodajemy mleko i mieszamy. Ciasto wykładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy powierzchnię.
Umyte i wysuszone borówki (lub jagody) wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy około 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem).
W czasie, gdy ciasto się piecze mieszamy cukier z sokiem z cytryny.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w foremce. Nakłuwamy ciasto wykałaczkami i powoli polewamy wierzch ciasta syropem. Zostawiamy do wystudzenia w foremce.
Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"
Ewenko, takie ciasta są wspaniałe. Uwielbiam, wilgotne, mięciutkie, pachnące i z pysznymi owocami. Podoba mi się ten przepis.:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia ślę:)
pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńpyszności :D
OdpowiedzUsuńPyszności ! Cytrynka i borówki to połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńkonsystencja tego ciasta prezentuje się fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Oj, zupelnie sie nie dziwie, ze znika!
OdpowiedzUsuń