Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bananowe z truskawkami

Ciasta bananowe piekę dość często, bo dość często zalegają u mnie dojrzałe banany. Tym razem ciasto, a właściwie chlebek bananowy z truskawkami. Bardzo prosty do zrobienia, nie za słodki, dość lekki jak na bananowe ciasto(choć dalej wilgotny), z odrobiną truskawkowego smaku, w sam raz na truskawkowy sezon.

Ciasto bananowe z truskawkami



 Ciasto bananowe z truskawkami


  • 250 g mąki samorosnącej (lub zwykłej, z jedną łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła, miekkiego
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 115 g brązowego cukru
  • kilkanaście małych truskawek 


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, rozgniecione banany i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki.
Pieczemy przez ok 45 minut.

 
Ciasto bananowe z truskawkami

Komentarze

  1. pychotka ! dobra okazja żeby wykorzystać ostatnie truskawki w sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest bardzo dobry-piekłam z podobnego przepisu,ale smakowo napewno się nie różnią:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada uroczo. Ciekawa jestem tego polaczania ciasta bananowego z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam takie pytanie: co to jest właściwie maka samorosnąca? I czy można ja zastąpić zwykłą mąką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mąką z dodatkiem środków spulchniających. Tak, można zastąpić - łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli dodane do zwykłej mąki - jest napisane :)

      Usuń
  5. A u mnie wlasnie wprost przeciwnie. Banany znikaja bardzo szybko i nawet kiedy kupie je z zamiarem upieczenia ciasta, zanim calkowicie dojrzeja juz ich nie ma :)
    Mimo wszystko zapisuje przepis, moze w koncu uda mi sie zachomikowac banany. Czuje, ze przepis jest warty sprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda w przekroju. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie gniły banany, a na krzaku uśmiechały się maliny. Dzisiaj zajadaliśmy się ciastem bananowym, kukurydzianym, na jogurcie z malinami. Truskawki juz wyszły, ale też łączyły się niedawno z bananami. (;

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ ono jest śliczne! Naprawdę pięknie i smacznie wygląda. Pozdrawiam Ewenko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawy pomysł, chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś upiekłam :) Wyszło pyszne :) Z powodu braku świeżych truskawek zastąpiłam je daktylami i suszonym ananasem bo to akurat miałam w domu ;) w ilości po kilka sztuk wyschniętych w torebkach ;) Posypałam kokosem - ciasto na stałe zagości w naszym domu :)
    Justyna R.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)