Ciasta bananowe piekę dość często, bo dość często zalegają u mnie dojrzałe banany. Tym razem ciasto, a właściwie chlebek bananowy z truskawkami. Bardzo prosty do zrobienia, nie za słodki, dość lekki jak na bananowe ciasto(choć dalej wilgotny), z odrobiną truskawkowego smaku, w sam raz na truskawkowy sezon.
Ciasto bananowe z truskawkami
- 250 g mąki samorosnącej (lub zwykłej, z jedną łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła, miekkiego
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 3 jajka
- 115 g brązowego cukru
- kilkanaście małych truskawek
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, rozgniecione banany i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki.
Pieczemy przez ok 45 minut.
pychotka ! dobra okazja żeby wykorzystać ostatnie truskawki w sezonie :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobry-piekłam z podobnego przepisu,ale smakowo napewno się nie różnią:)
OdpowiedzUsuńWyglada uroczo. Ciekawa jestem tego polaczania ciasta bananowego z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda ciacho:)
OdpowiedzUsuńA ja mam takie pytanie: co to jest właściwie maka samorosnąca? I czy można ja zastąpić zwykłą mąką?
OdpowiedzUsuńTo mąką z dodatkiem środków spulchniających. Tak, można zastąpić - łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli dodane do zwykłej mąki - jest napisane :)
UsuńA u mnie wlasnie wprost przeciwnie. Banany znikaja bardzo szybko i nawet kiedy kupie je z zamiarem upieczenia ciasta, zanim calkowicie dojrzeja juz ich nie ma :)
OdpowiedzUsuńMimo wszystko zapisuje przepis, moze w koncu uda mi sie zachomikowac banany. Czuje, ze przepis jest warty sprobowania :)
pięknie wygląda w przekroju. mniam!
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńU mnie gniły banany, a na krzaku uśmiechały się maliny. Dzisiaj zajadaliśmy się ciastem bananowym, kukurydzianym, na jogurcie z malinami. Truskawki juz wyszły, ale też łączyły się niedawno z bananami. (;
OdpowiedzUsuńAleż ono jest śliczne! Naprawdę pięknie i smacznie wygląda. Pozdrawiam Ewenko:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł, chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam :) Wyszło pyszne :) Z powodu braku świeżych truskawek zastąpiłam je daktylami i suszonym ananasem bo to akurat miałam w domu ;) w ilości po kilka sztuk wyschniętych w torebkach ;) Posypałam kokosem - ciasto na stałe zagości w naszym domu :)
OdpowiedzUsuńJustyna R.