Przejdź do głównej zawartości

Chłodnik ogórkowy

No i doczekaliśmy się w UK upałów a na upał najlepszy jest chłodnik. Tradycyjny, ogórkowy z obowiązkowym dodatkiem młodych ziemniaków okraszonych usmażoną cebulką i koperkiem. Chłodnik robiłam na bazie jogurtu greckiego, który rozrzedziłam przyrządzonym na szybko zsiadłym mlekiem (do szklanki mleka wycisnęłam sok z połówki cytryny - mleko zsiadło się w 15 minut, ale w kuchni miałam 28 st C). Jeden ząbek czosnku, choć z tych dużych, był praktycznie niewyczuwalny, można więc jego ilość śmiało zwiększyć. Piękna letnia pogoda dalej trwa, więc kto wie, czy za parę dni nie będzie powtórki.

Chłodnik ogórkowy


Chłodnik ogórkowy



  • 1 długi ogórek, umyty i pokrojony w kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 250 ml zsiadłego mleka
  • 1 pęczek koperku, drobno posiekany
  • sól i pieprz do smaku

Ogórek i czosnek przekładamy do miski, zalewamy jogurtem i mlekiem, dodajemy koperek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 1 do 2 godzin.
Chłodnik jest najlepszy podany z młodymi ziemniakami okraszonymi usmażoną cebulką i koperkiem.

Komentarze

  1. Ależ jestem ciekawa tego ogórkowego. Botwinkowy już jadłam, posmakował mi.
    Ciekawe jak smakuje Twój chłodniczek.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)