Przejdź do głównej zawartości

Creamy chicken korma

Myślałam, że w temacie curry nic już mnie nie zaskoczy. A jednak. Creamy chicken korma jest pierwszym, wykorzystanym przepisem, z książki "The Hairy Bikers' Great Curries ". Jeśli pozostałe przepisy są równie dobre, to przede mną jeszcze wiele smakowych wrażeń. Danie jest fantastyczne! Kawałki pieprznego kurczaka w łagodnym, aromatycznym sosie z migdałami. Dobór przypraw i ich proporcje są doskonałe. Chicken korma to jedno z najpopularniejszych curries, idealne dla osób, które nigdy jeszcze z kuchnią indyjską nie miały do czynienia. U mnie z miejsca wskoczyło na najwyższą pozycję i jest tam razem z filetami z kurczaka w mleczku kokosowym. Polecam bardzo!

Creamy chicken korma



Creamy chicken korma

  • 4 łyżki ghee lub 3 łyżki masła i 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 średnie cebule, posiekane
  • 20 g świeżego korzenia imbiru, obranego i drobno startego
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryczki chilli w proszku
  • 1 liść laurowy
  • 4 goździki
  •  mała szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli morskiej w płatkach plus dodatkowo do przyprawienia (dałam zmieloną morską)
  • 300 ml zimnej wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 piersi z kurczaka (bez skórki)
  • 100 ml śmietany kremówki (double cream )- ze względów dietetycznych zastąpiłam jogurtem greckim
  • świeżo zmielony pieprz

 Roztapiamy ghee lub masło z olejem w głębokiej patelni i dodajemy cebulę, imbir i czosnek. Przykrywamy i smażymy na niewielkim ogniu przez 10 minut, po czym mieszamy z kardamonem, kuminem, kolendrą, kurkumą, sproszkowanym chilli i liściem laurowym. Odrywamy końcówki z goździków(kuleczki) i dodajmy do pozostałych przypraw. Korzonki wyrzucamy. Smażymy dodatkowo przez 5 minut w odkrytej patelni do momentu, aż cebula będzie bardzo miękka, mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy szafran, migdały, cukier, sól i wodę i delikatnie gotujemy przez 5 minut, regularnie mieszając. Odstawiamy. Wyjmujemy liść laurowy.
Kurczaka kroimy na kawałki i doprawiamy sola i świeżo zmielonym pieprzem. Podgrzewamy olej słonecznikowy na dużej patelni. Smażymy kurczaka na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż będzie lekko zrumieniony, mieszając.  W międzyczasie cebulę z przyprawami miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy do kurczaka i gotujemy ok 5-6 minut lub do momentu aż kurczak będzie miękki, mieszając od czasu do czasu. Mieszamy ze śmietaną (lub jogurtem) lekko podgrzewamy. Podajemy z ryżem.

Komentarze

  1. Zrobiłam wczoraj na obiad i mieliśmy przepyszny posiłek. Przepis zdecydowanie do powtórzenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ze wykorzystałaś przepis. Danie na mojej top liście, do powtarzania i u mnie. To zdecydowanie pyszne danie ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…