Creamy chicken korma
- 4 łyżki ghee lub 3 łyżki masła i 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 2 średnie cebule, posiekane
- 20 g świeżego korzenia imbiru, obranego i drobno startego
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżka mielonego kuminu
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/4 łyżeczki ostrej papryczki chilli w proszku
- 1 liść laurowy
- 4 goździki
- mała szczypta szafranu (opcjonalnie)
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli morskiej w płatkach plus dodatkowo do przyprawienia (dałam zmieloną morską)
- 300 ml zimnej wody
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 4 piersi z kurczaka (bez skórki)
- 100 ml śmietany kremówki (double cream )- ze względów dietetycznych zastąpiłam jogurtem greckim
- świeżo zmielony pieprz
Roztapiamy ghee lub masło z olejem w głębokiej patelni i dodajemy cebulę, imbir i czosnek. Przykrywamy i smażymy na niewielkim ogniu przez 10 minut, po czym mieszamy z kardamonem, kuminem, kolendrą, kurkumą, sproszkowanym chilli i liściem laurowym. Odrywamy końcówki z goździków(kuleczki) i dodajmy do pozostałych przypraw. Korzonki wyrzucamy. Smażymy dodatkowo przez 5 minut w odkrytej patelni do momentu, aż cebula będzie bardzo miękka, mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy szafran, migdały, cukier, sól i wodę i delikatnie gotujemy przez 5 minut, regularnie mieszając. Odstawiamy. Wyjmujemy liść laurowy.
Kurczaka kroimy na kawałki i doprawiamy sola i świeżo zmielonym pieprzem. Podgrzewamy olej słonecznikowy na dużej patelni. Smażymy kurczaka na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż będzie lekko zrumieniony, mieszając. W międzyczasie cebulę z przyprawami miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy do kurczaka i gotujemy ok 5-6 minut lub do momentu aż kurczak będzie miękki, mieszając od czasu do czasu. Mieszamy ze śmietaną (lub jogurtem) lekko podgrzewamy. Podajemy z ryżem.
Pyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo ciekawie:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj na obiad i mieliśmy przepyszny posiłek. Przepis zdecydowanie do powtórzenia!
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze wykorzystałaś przepis. Danie na mojej top liście, do powtarzania i u mnie. To zdecydowanie pyszne danie ;)
Usuń