poniedziałek, 10 czerwca 2013

Bruschetta z awokado i chilli

Pomysł na bruschettę z awokado zaczerpnęłam z najnowszej, drugiej z kolei, "dietetycznej" książki Gino D'Acampo - "La Dolce Diet". Podchodzę jednak bardziej restrykcyjnie do diety niż autor książki i jeszcze dodatkowo te kromeczki odchudziłam, a już na pewno nie polecę jedzenia ich z zimnym włoskim piwem, jak poleca Gino (no chyba, że nie jesteśmy na diecie). Na śniadanie lub drugie śniadanie, taka kromka ze zdrową pastą z awokado będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek.

kanapka na ciepło z awokado


Bruschetta z avocado i chilli (przepis na 2 osoby)

  • 2 cienkie kromki dowolnego pieczywa (u mnie Pain au Levain)
  • 1 małe awokado
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • szczypta chilli w proszku
  • sól do smaku
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki i miąższ wydrążamy łyżeczką i przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z limonki i rozdrabniamy widelcem. Doprawiamy solą. Pieczywo, uprzednio zapieczone w tosterze, smarujemy pastą z avocado i posypujemy chilli. Podajemy ze świeżymi pomidorami.


kanapka na ciepło z awokado

5 komentarzy:

  1. Ach ten Gino :) Dieta w jego wydnaiu to prawdziwy raj dla podniebienia :)) Taka bruschette zjadlabym bardzo chetnie. Nawet teraz :)

    Pozdrowienia cieple :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, cos mi sie zdaje, ze bede musiala zakupic te ksiazke :) Takie "dietowanie" to ja rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszelkie pasty na grzankach! pycha! ;) i do tego dietetyczne ;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)