Przejdź do głównej zawartości

Bruschetta z awokado i chilli

Pomysł na bruschettę z awokado zaczerpnęłam z najnowszej, drugiej z kolei, "dietetycznej" książki Gino D'Acampo - "La Dolce Diet". Podchodzę jednak bardziej restrykcyjnie do diety niż autor książki i jeszcze dodatkowo te kromeczki odchudziłam, a już na pewno nie polecę jedzenia ich z zimnym włoskim piwem, jak poleca Gino (no chyba, że nie jesteśmy na diecie). Na śniadanie lub drugie śniadanie, taka kromka ze zdrową pastą z awokado będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek.

kanapka na ciepło z awokado


Bruschetta z avocado i chilli (przepis na 2 osoby)

  • 2 cienkie kromki dowolnego pieczywa (u mnie Pain au Levain)
  • 1 małe awokado
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • szczypta chilli w proszku
  • sól do smaku
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki i miąższ wydrążamy łyżeczką i przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z limonki i rozdrabniamy widelcem. Doprawiamy solą. Pieczywo, uprzednio zapieczone w tosterze, smarujemy pastą z avocado i posypujemy chilli. Podajemy ze świeżymi pomidorami.


kanapka na ciepło z awokado

Komentarze

  1. Ach ten Gino :) Dieta w jego wydnaiu to prawdziwy raj dla podniebienia :)) Taka bruschette zjadlabym bardzo chetnie. Nawet teraz :)

    Pozdrowienia cieple :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, cos mi sie zdaje, ze bede musiala zakupic te ksiazke :) Takie "dietowanie" to ja rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszelkie pasty na grzankach! pycha! ;) i do tego dietetyczne ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …