Sałatka ryżowa z kurczakiem, orzechami nerkowca i rodzynkami (przepis na 2 osoby)
- 140 g ryżu
- 50 g orzechów nerkowca
- 100 g pieczonego kurczaka
- 40 g rodzynek
- 8-10 gałązek kolendry (ja zastąpiłam pietruszką)
dressing:
- 2 łyżki oleju z oliwek
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki drobno pokrojonych liści kolendry (zastąpiłam pietruszką)
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i odcedzamy. Płuczemy pod bieżącą, zimna wodą i ponownie odcedzamy.
Zostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie podgrzewamy patelnię, wkładamy orzechy nerkowca i smażymy na sucho przez 1-2 minuty. Wykładamy na deskę do krojenia i dość grubo siekamy.
Składniki na dressing, oprócz kolendry umieszczamy w misce i dobrze mieszamy. Lekko doprawiamy solą i pieprzem po czym mieszamy z kolendrą.
Gdy ryż jest zimny mieszamy go z kurczakiem, orzechami i rodzynkami. Dodajemy dressing, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Podajemy posypane liśćmi kolendry.
Przepis z książki "Salads" wydawnictwa Murdoch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)