Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe migdałowe

Ciasta czekoladowe nigdy mnie jeszcze nie zawiodły. Wszystkie, które jak do tej pory piekłam i umieściłam na blogu są godne polecenia i po prostu pyszne. Tym razem podobnie. Ciasto czekoladowe z mielonymi migdałami, bez mąki, ale z bułką tartą(!), która sprawiła, że ciasto jest dość lekkie w konsystencji, z delikatnym migdałowym aromatem i czekoladową polewą. Ciasto zaniosłam "w gości" a tam, rozeszło się błyskawicznie i bardzo wszystkim smakowało. Polecam.

Ciasto czekoladowe migdałowe


Ciasto czekoladowe migdałowe

  • 115 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
  • 115 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 140 g drobnego cukru
  • 3 jak, oddzielone
  • 60 g mielonych migdałów
  • 30 g bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 1 łyżka rumu lub brandy (opcjonalnie)

polewa czekoladowa:
  • 115 g czekolady deserowej
  • 60 g masła

Piekarnik nagrzewamy do 180 s C. Natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy mąka torotwnicę o wymiarach 20 cm.
Kawałki czekolady umieszczamy w żaroodpornej misce nad rondelkiem z parującą wodą i rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy.
Masło i cukier ucieramy do białości. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ubijamy, dodajemy migdały, bułkę tartą, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów i brandy i delikatnie mieszamy.
Białka ubijamy w dużej czystej misce na sztywno. Mieszamy z przygotowanym ciastem i wykładamy do foremki. Pieczemy okolo 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
By zrobić polewę, rozpuszczamy czekoladę i masło w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą, mieszamy do połączenia. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Rozsmarowujemy polewą na wierzchu ciasta i pozostawiamy do zastygnięcia.


Ciasto czekoladowe migdałowe

Przepis z książki "Everyday easy cakes & cupcakes"

Komentarze

  1. Najlepsze połączenie, jakie może być dla mnie w cieście - czekolada i migdały! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ono musi smakowac cudownie ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupelnie sie nie dziwie, ze tak szybko sie rozeszlo. Zaluje, ze sie nie zalapalam na kawaleczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na bardzo czekoladowe w smaku i bardzo wilgotne, a takie właśnie lubię :):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie wilgotne, pewnie było tak przyjemnie ciężkie od czekolady :) Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale się prezentuje,lubię ciasta z dodatkiem mielonych migdałów,piekłam taką babkę i była pyszna,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham takie ciasta. Ma wspaniałą strukturę. Jest pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda! Musi być wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mistrzostwo! Takie ciacho powinno się zjeść przy potrzebie czekolady, lepsze doznania smakowe , niż przy zajadaniu samej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dzisiaj upiekę dla kolezanki która jest GF, więc wyłaczę tez bułke tartą i dodam więcej migdałów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i w sobotę kolejna powtórka :) fanów się nazbierało

      Usuń
    2. i znowu w piekarniku, tym razem dla tatusia na urodzino-imieniny dzisiaj, do polewy dodam cynamon i łyżkę masła fistaszkowego.

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …