Ciasto czekoladowe migdałowe
- 115 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
- 115 g masła, w temperaturze pokojowej
- 140 g drobnego cukru
- 3 jak, oddzielone
- 60 g mielonych migdałów
- 30 g bułki tartej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 1 łyżka rumu lub brandy (opcjonalnie)
polewa czekoladowa:
- 115 g czekolady deserowej
- 60 g masła
Piekarnik nagrzewamy do 180 s C. Natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy mąka torotwnicę o wymiarach 20 cm.
Kawałki czekolady umieszczamy w żaroodpornej misce nad rondelkiem z parującą wodą i rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy.
Masło i cukier ucieramy do białości. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ubijamy, dodajemy migdały, bułkę tartą, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów i brandy i delikatnie mieszamy.
Białka ubijamy w dużej czystej misce na sztywno. Mieszamy z przygotowanym ciastem i wykładamy do foremki. Pieczemy okolo 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
By zrobić polewę, rozpuszczamy czekoladę i masło w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą, mieszamy do połączenia. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Rozsmarowujemy polewą na wierzchu ciasta i pozostawiamy do zastygnięcia.
Przepis z książki "Everyday easy cakes & cupcakes"
Najlepsze połączenie, jakie może być dla mnie w cieście - czekolada i migdały! :))
OdpowiedzUsuńOno musi smakowac cudownie ;D
OdpowiedzUsuńZupelnie sie nie dziwie, ze tak szybko sie rozeszlo. Zaluje, ze sie nie zalapalam na kawaleczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne! Bardzo!
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj, naprawdę pyszne:)
UsuńWygląda na bardzo czekoladowe w smaku i bardzo wilgotne, a takie właśnie lubię :):):)
OdpowiedzUsuńJakie wilgotne, pewnie było tak przyjemnie ciężkie od czekolady :) Pycha !
OdpowiedzUsuńwspaniale się prezentuje,lubię ciasta z dodatkiem mielonych migdałów,piekłam taką babkę i była pyszna,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńKocham takie ciasta. Ma wspaniałą strukturę. Jest pyszne!:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Musi być wyśmienite!
OdpowiedzUsuńMistrzostwo! Takie ciacho powinno się zjeść przy potrzebie czekolady, lepsze doznania smakowe , niż przy zajadaniu samej czekolady :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj upiekę dla kolezanki która jest GF, więc wyłaczę tez bułke tartą i dodam więcej migdałów
OdpowiedzUsuńi w sobotę kolejna powtórka :) fanów się nazbierało
UsuńCieszę się bardzo :)))
Usuńi znowu w piekarniku, tym razem dla tatusia na urodzino-imieniny dzisiaj, do polewy dodam cynamon i łyżkę masła fistaszkowego.
Usuń