Przejdź do głównej zawartości

Flapjacks - owsiane batoniki

Flapjacks to bardzo popularne w Wielkiej Brytanii owsiane batoniki. Można je kupić wszędzie lub bez problemu zrobić samemu w domu. Przygotowanie jest banalnie proste. Wszystkie składniki podgrzewamy i mieszamy ze sobą. Po upieczeniu otrzymujemy słodkie, lekko ciągnące batoniki bardzo przez wszystkich lubiane.

Flapjacks - owsiane batoniki


Flapjacks - owsiane batoniki


  • 225 g masła, plus dodatkowo do posmarowania
  • 225 g jasnego cukru brązowego (light soft brown)
  • 2 łyżki złotego syropu
  • 350 g płatków owsianych


Piekarnik nagrzewamy do 150 st C. Lekko natłuszczamy kwadratową foremką o bokach 23 cm.
Masło, cukier i złoty syrop umieszczamy w dużym rondlu i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z płatkami owsianymi.
Mieszankę przenosimy do przygotowanej foremki i ugniatamy. Pieczemy przez ok 40 minut lub do momentu aż całość nabierze złotej barwy a brzegi zaczną lekko brązowieć.
Pozostawiamy do ostudzenia przez 10 minut, po czym kroimy na prostokąty lub kwadraty. Pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia.
W zamkniętym pojemniku można przechowywać przez kilka dni.


Flapjacks - owsiane batoniki

Przepis z książki"Everyday easy cakes and cupcakes"

Komentarze

  1. kusisz, kusisz zdrowymi słodkościami!

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę kiedyś spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię,ale w tortownicy,nie ma więc kształtu batoników-bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają:) bardzo lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, uwielbiam! Zwlaszcza takie wlasnie, najprostsze, bez zbednych dodatkow.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności! To flapjacki w wersji brytyjskiej. Co ciekawe u Amerykanów flapjacki oznaczają pulchne naleśniki. Pewnego razu zrobiłam jedne i drugie:
    http://relevancesofsenses.blogspot.com/2011/09/damn-you-got-some-good-flapjacks.html

    OdpowiedzUsuń
  7. kapitalnie. do wykonania, przy czym do swoich wrzucę jeszcze bakalie : )

    www.upandywkuchni.blogspot.co.uk - pozwolę sobie na małą kryptoreklamę. tak przy okazji

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)