Flapjacks - owsiane batoniki

Flapjacks to bardzo popularne w Wielkiej Brytanii owsiane batoniki. Można je kupić wszędzie lub bez problemu zrobić samemu w domu. Przygotowanie jest banalnie proste. Wszystkie składniki podgrzewamy i mieszamy ze sobą. Po upieczeniu otrzymujemy słodkie, lekko ciągnące batoniki bardzo przez wszystkich lubiane.

Flapjacks - owsiane batoniki


Flapjacks - owsiane batoniki


  • 225 g masła, plus dodatkowo do posmarowania
  • 225 g jasnego cukru brązowego (light soft brown)
  • 2 łyżki złotego syropu
  • 350 g płatków owsianych


Piekarnik nagrzewamy do 150 st C. Lekko natłuszczamy kwadratową foremką o bokach 23 cm.
Masło, cukier i złoty syrop umieszczamy w dużym rondlu i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z płatkami owsianymi.
Mieszankę przenosimy do przygotowanej foremki i ugniatamy. Pieczemy przez ok 40 minut lub do momentu aż całość nabierze złotej barwy a brzegi zaczną lekko brązowieć.
Pozostawiamy do ostudzenia przez 10 minut, po czym kroimy na prostokąty lub kwadraty. Pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia.
W zamkniętym pojemniku można przechowywać przez kilka dni.


Flapjacks - owsiane batoniki

Przepis z książki"Everyday easy cakes and cupcakes"

Komentarze

  1. kusisz, kusisz zdrowymi słodkościami!

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę kiedyś spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię,ale w tortownicy,nie ma więc kształtu batoników-bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają:) bardzo lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, uwielbiam! Zwlaszcza takie wlasnie, najprostsze, bez zbednych dodatkow.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności! To flapjacki w wersji brytyjskiej. Co ciekawe u Amerykanów flapjacki oznaczają pulchne naleśniki. Pewnego razu zrobiłam jedne i drugie:
    http://relevancesofsenses.blogspot.com/2011/09/damn-you-got-some-good-flapjacks.html

    OdpowiedzUsuń
  7. kapitalnie. do wykonania, przy czym do swoich wrzucę jeszcze bakalie : )

    www.upandywkuchni.blogspot.co.uk - pozwolę sobie na małą kryptoreklamę. tak przy okazji

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)