niedziela, 9 czerwca 2013

Kurczak smażony

Udka z kurczaka robię dość często, ale takiego, smażonego w mącznej panierce zrobiłam po raz pierwszy. Bardzo prosty, z minimalną ilością przypraw, bo tylko z pieprzem i solą, ale w całości oddający smak kurczaka.

Kurczak smażony


Kurczak smażony

  • 4 udka z kurczaka  lub inne części
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • sól i pieprz do smaku

Części kurczaka myjemy, wycieramy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy dokładnie w mące.
Olej lub masło rozgrzewamy na dużej patelni. Dodajemy kurczaka i smażymy na złoty kolor z obu stron. Zmniejszamy gaz i smażymy jeszcze 30-40 minut, aż kurczak będzie miękki. Wykładamy na papierowe ręczniki by odsączyć nadmiar tłuszczu.


Kurczak smażony

2 komentarze:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)