czwartek, 6 czerwca 2013

Risotto z białym serem i bazylią

Letnie, lekkie danie z minimalną ilością składników. Risotto z białym serem i bazylią. W oryginalnym przepisie jest ser ricotta, ale ja potrzebowałam zużyć zalegającą kostkę białego sera powstało więc takie połączenie polsko-włoskich smaków. To jedno z naprawdę bardzo prostych dań, wymagających jedynie w czasie powolnego gotowania, regularnego podlewania rosołkiem.

Risotto z białym serem i bazylią

Risotto z białym serem i bazylią

  • 1 litr (4 szklanki) rosołku lub bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 45 ml (3 łyżki) oleju
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 275 g (1 1/2 szklanki) ryżu do risotto np arborio
  • 150 g białego sera półtłustego
  • 50 g (1 szklanka)liści z bazylii, drobno pokrojonych plus dodatkowo do posypania
  • 75 g świeżo startego sera Parmesan
  • sól i świeżo zmielony pieprz


Rosołek podgrzewamy. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy cebulę na niewielkim ogniu, aż będzie miękka. Dodajemy ryż i mieszamy, smażymy kilka minut mieszając, aż ryż pokryje się olejem i będzie delikatnie przezroczysty.
Wlewamy czwartą część rosołku do ryżu, podgrzewamy, mieszając aż rosołek będzie całkowicie wchłonięty. Stopniowo dodajemy resztę rosołku (około pół szklanki jednorazowo), dodając kolejną porcję w momencie, gdy ryż całkowicie wchłonie płyn.Podczas podgrzewania bardzo często mieszamy. Po ok 20 -30 minutach ryż powinien być ugotowany al dente. Doprawiamy sola i pieprzem.
Ser rozdrabniamy widelcem w miseczce i dodajemy do ryżu wraz z posiekana bazylią i parmesanem. Doprawiamy do smaku, przykrywamy i pozostawiamy przez ok 2-3 minuty, zanim podamy przyozdobiony całymi liśćmi bazylii.

Risotto z białym serem i bazylią

Przepis z książki "Pizza, pasta & risotto"

7 komentarzy:

  1. Rosół z kostki zepsuje cały smak. Zdecydowanie lepiej pokusić się o zrobienie domowego

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjecia piekne gratuluje!!!
    Pozdrawiam z pieknych Wloch!

    OdpowiedzUsuń
  3. Risotto moje prawie ulubione danie , lubię kiedy jest takie proste, lekkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Risotto z białym serem to dla mnie bardzo ciekawa nowość. Spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietna polsko-wloska fuzja :) I faktycznie, skladnikow niewiele, a smak pewnie wspanialy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak delikatnie i smacznie. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda fajnie, spróbuję :) uwielbiam ryż w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)