Przejdź do głównej zawartości

Risotto z białym serem i bazylią

Letnie, lekkie danie z minimalną ilością składników. Risotto z białym serem i bazylią. W oryginalnym przepisie jest ser ricotta, ale ja potrzebowałam zużyć zalegającą kostkę białego sera powstało więc takie połączenie polsko-włoskich smaków. To jedno z naprawdę bardzo prostych dań, wymagających jedynie w czasie powolnego gotowania, regularnego podlewania rosołkiem.

Risotto z białym serem i bazylią

Risotto z białym serem i bazylią

  • 1 litr (4 szklanki) rosołku lub bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 45 ml (3 łyżki) oleju
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 275 g (1 1/2 szklanki) ryżu do risotto np arborio
  • 150 g białego sera półtłustego
  • 50 g (1 szklanka)liści z bazylii, drobno pokrojonych plus dodatkowo do posypania
  • 75 g świeżo startego sera Parmesan
  • sól i świeżo zmielony pieprz


Rosołek podgrzewamy. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy cebulę na niewielkim ogniu, aż będzie miękka. Dodajemy ryż i mieszamy, smażymy kilka minut mieszając, aż ryż pokryje się olejem i będzie delikatnie przezroczysty.
Wlewamy czwartą część rosołku do ryżu, podgrzewamy, mieszając aż rosołek będzie całkowicie wchłonięty. Stopniowo dodajemy resztę rosołku (około pół szklanki jednorazowo), dodając kolejną porcję w momencie, gdy ryż całkowicie wchłonie płyn.Podczas podgrzewania bardzo często mieszamy. Po ok 20 -30 minutach ryż powinien być ugotowany al dente. Doprawiamy sola i pieprzem.
Ser rozdrabniamy widelcem w miseczce i dodajemy do ryżu wraz z posiekana bazylią i parmesanem. Doprawiamy do smaku, przykrywamy i pozostawiamy przez ok 2-3 minuty, zanim podamy przyozdobiony całymi liśćmi bazylii.

Risotto z białym serem i bazylią

Przepis z książki "Pizza, pasta & risotto"

Komentarze

  1. Rosół z kostki zepsuje cały smak. Zdecydowanie lepiej pokusić się o zrobienie domowego

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjecia piekne gratuluje!!!
    Pozdrawiam z pieknych Wloch!

    OdpowiedzUsuń
  3. Risotto moje prawie ulubione danie , lubię kiedy jest takie proste, lekkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Risotto z białym serem to dla mnie bardzo ciekawa nowość. Spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietna polsko-wloska fuzja :) I faktycznie, skladnikow niewiele, a smak pewnie wspanialy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak delikatnie i smacznie. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)