Ciasto cytrynowe z owocami i cytrynową kruszonką
- 175 g masła
- 175 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 175 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
- starta skórka z jednej cytyrny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g owoców (truskawki, jagody, maliny)
cytrynowa kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 75 g mąki
- skórka starta z 1/2 cytryny
Piekarnik nagrzewamy do temberatury 170 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 30 na 10 cm.
Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy palcami do powstania okruchów. Odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy szczyptę soli i jajka, dokładnie ubijamy, minimum 5 minut.
Dodajemy sok z cytryny, startą skórkę i mąkę. Mieszamy. Na końcu dodajemy owoce i bardzo delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 40 minut.
bardzo podoba mi się pomysł na cytrynową kruszonkę, będę musiała wypróbować! ;) samo ciasto również mi się oczywiście podoba ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, w sam raz do porannej kawy :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo letnie. Proste, domowe, idealne.
OdpowiedzUsuńJak bosko wygląda !!!
OdpowiedzUsuń