Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą ( przepis na ok 24 ciasteczek)
- 115 g masła, miękkiego
- 115 g jasnego brązowego cukru (soft light brown)
- 1 jajko, roztrzepane widelcem
- 250 g maki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
- szczypta soli
- 125 g białej czekolady pokrojonej w kawałki
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Wykładamy papierem do pieczenia 2 duże blachy.
Masło i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości. Dodajemy jajko i dokładnie ubijamy. Przesianą mąkę, sól i kardamon dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.
Czubatą łyżeczkę masy wykładamy na blachę, pamiętając o odstępach między ciasteczkami. Pieczemy przez ok 12 minut lub do momentu aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru. Po upieczeniu przenosimy na kratkę i studzimy.
Przepis na bazie przepisu z "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"
wyglądają niepozornie, a na pewno są zniewalająco smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kardamon, tak w daniach wytrawnych, jak i w slodkosciach. Te ciacha musza wspaniale pachniec i smakowac!
OdpowiedzUsuńoch, takie cudeńka, maluszki, a skrywają tyle smaku! ;]
OdpowiedzUsuńfantastyczny przepis, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńwyglądają booosko !!
OdpowiedzUsuńWglądają bardzo apetycznie, no i te pęknięcia-super!
OdpowiedzUsuńŚliczne, smaczniutkie :)
OdpowiedzUsuń