Ciasto Eton mess
- 175 g masła
- 5 łyżek śmietany kremówki, z pojemnika 300 ml (double cream)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 225 g mąki
- 100 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g drobnego cukru, najlepiej trzcinowego (golden caster sugar)
- 5 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
- 400 g truskawek (1/2 pokrojona na grube kawałki, 1/2 pokrojona w plastry)
- 4 bezy o wadze 50 g (u mnie 6 bez), połamane na duże części
- odrobina cukru pudru do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Foremkę o wymiarach 20 na 30cm, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy i mieszamy ze śmietanką i ekstraktem z wanilii. Mąkę, migdały, proszek do pieczenia i 1/4 łyżeczki drobnej soli, mieszamy i odstawiamy na bok.
Cukier i jajka umieszczamy w dużej misce i ubijamy ok 5 minut, aż masa będzie miała konsystencję gęstej pianki. Masę jajeczną wlewamy do masy maślanej i krótko mieszamy, po czym dodajemy mieszankę mączną i znowu krótko mieszamy. Mieszamy z posiekanymi truskawkami i wylewamy masę do foremki. Wygładzamy wierzch i układamy plastry truskawek i pokruszone bezy. Pieczemy ok 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy przez 20 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę. Tuż przed podaniem oprószamy odrobiną cukru pudru. Podajemy z bitą śmietaną, jeśli lubimy.
Przepis ze strony BBC GoodFood
Ale pysznie wygląda, na pewno niebiańsko smakuje!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada:) zabawna nazwa:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Nie wiedziałam, że eton mess występuje też w wersji ciastowej. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, A.
Mniami, fantastyczna interpretacja słynnego deseru :)
OdpowiedzUsuńA myślałam, że to jakiś recykling :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda!
Bardzo ładnie wygląda. Nie jadłam jeszcze eton mess w żadnej z wersji.
OdpowiedzUsuńPyszna kombinacja smakowa! Dotychczas znałam tylko deser o takiej nazwie. Bezy chyba najlepiej zrobić samej bo ja nie spotkałam smacznych sklepowych, chyba, że Ty podpowiesz które są dobre :)
OdpowiedzUsuń