sobota, 31 sierpnia 2013

Ucierane ciasto z brzoskwiniami

Ucierane ciasto z kawałkami pysznych brzoskwiń. Ciasto bardzo proste do zrobienia. Wilgotne, lekko cytrynowe w smaku stanowi doskonały i smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Zamiast brzoskwiń można użyć nektarynek lub innych sezonowych owoców.

Ucierane ciasto z brzoskwiniami



Ucierane ciasto z brzoskwiniami

  • 200 g masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 jajka, ubite
  • odrobina mleka (w razie potrzeby)
  • 2 brzoskwinie (o wadze ok 250 g), bez pestek, pokrojone w nieduże kawałki

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę ( u mnie o wymiarach 30 na 8 cm)
Makę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło i cukier ucieramy do białości, dodajemy ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny i jajka. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. W razie gdyby masa była za gęsta dodajemy niewielką ilość mleka. Dodajemy brzoskwinie i mieszamy.
Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 1 godz i 10 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie wyrośnięte, dobrze przyrumienione, a boki będą lekko odstawać od foremki. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można przykryć folią.
Studzimy w foremce przez 10 minut po czym wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Na ciasto z owocami to ja skuszę się zawsze

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta. Koniecznie musze sprobowac Twojej wersji z brzoskwiniami :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie wlasnie proste ciacha lubie najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewenko,świetne ciasto. Z brzoskwiniami czy morelami są takie pyszne. Mniam:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)