Przejdź do głównej zawartości

Wieprzowe pulpeciki w aromatycznym ryżu

Wieprzowe pulpeciki w aromatycznym ryżu, to potrawa bardzo szybka, nadająca się zarówno na obiad jak i lunch do pracy. To również kolejny sposób na wykorzystanie angielskich kiełbasek, tym razem przerobionych na niewielkie pulpeciki. Zatopiony w pomidorowym sosie ryż wchłania większość płynu oraz cały ich aromat. W przypadku braku angielskich kiełbasek można je zastąpić dowolnymi surowymi kiełbaskami.

Wieprzowe pulpeciki w aromatycznym ryżu




Wieprzowe pulpeciki w aromatycznym ryżu


  • 4-6 surowych kiełbasek dobrych gatunkowo (u mnie cumberland sausages), można zastąpić dowolna surową kiełbasą
  • 1  łyżka oleju
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 140 g ryżu długoziarnistego
  • 850 ml bulionu warzywnego
  • puszka siekanych pomidorów
  • sól, pieprze i cukier do smaku
  • 1/2 małego pęczka kolendry, tylko listki, do ozdoby
  • chleb do podania



Zdejmujemy skórkę z kiełbasek, z mięsa robimy małe kulki wielkości dużych czereśni. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki, aż nabiorą brązowej barwy. Odstawiamy.
Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na niewielkim ogniu, ok 5 minut, mieszamy z przyprawami i ryżem i smażymy 1 minutę. Dodajemy bulion i pomidory. Gotujemy przez 10 minut, aż ryż będzie ugotowany po czym mieszamy z pulpecikami i przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Przekładamy do misek, posypujemy liśćmi kolendry i podajemy z chlebem.

Przepis z książki "GoodFood 500 triple-tested recipes"

Komentarze

  1. Robilam, bardzo mi smakowaly, a do tego byly szalenie sycace - na pewno jeszcze powtorze jesienia/zima, bo to idealny comfort food.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …