Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka marchewkowe

Jeśli może być ciasto marchewkowe to czemu nie marchewkowe ciasteczka? Co otrzymamy? Miękkie, słodkie, kokosowo - orzechowe, pyszne ciastka i zapewniam Was, że nikt nie zgadnie, że kryją w sobie marchewkę. Dzięki marchewce w środku, której proporcjonalnie jest dość sporo, ciastka są na pewno zdrowsze i bardziej wilgotne. Idealne dla dzieci, ale polecam każdemu łasuchowi!

Ciasteczka marchewkowe




Ciasteczka marchewkowe


  • 115 g masła, miękkiego
  • 85 g drobnego cukru
  • 75 g jasnego, brązowego cukru (soft light brown sugar)
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 25 g wiórek kokosowych
  • 85 g marchewki, startej na drobnej tarce
  • 25 g orzechów włoskich, posiekanych


Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Duże blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Masło i cukry umieszczamy w dużej misce i ucieramy do białości.Dodajemy jajko i ekstrakt wanilii i ucieramy, aż ciasto będzie gładki. Dodajemy przesianą mąkę, sodę i cynamon i ponownie ubijamy. Dodajemy marchewkę, posiekane orzechy i wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Wykładamy po 1 łyżeczce masy na papier do pieczenia, pamiętając o przerwach między ciastkami. Pieczemy przez 8-10 minut lub do momentu, gdy ciasta będą lekko złotobrązowe na brzegach.. Pozostawiamy na papierze ok 1-3 minuty po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"

Komentarze

  1. Uwialbiam ciasto marchewkowe, więc takie ciasteczka na pewno by mi zasmakowały:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory robiłem i słyszałem tylko o cieście marchewkowym, teraz muszę spróbować z ciasteczkami.

    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paweł, koniecznie spróbuj! Pozdrawiam również :)

      Usuń
  3. O, jakie one śliczne te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapitalne! Zrobie na pewno po powrocie z wakacji.

    OdpowiedzUsuń
  5. Boje sie ciasteczek marchewkowych. Raz zrobiłam i można było poźniej nimi zabić hehe ale przepis był bez jajka. Twój jest z, więc może podejmę wyzwanie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. J. nie ma się czego bać, ciastka były bardzo mięciutkie. Nie wiem czy to od jajka akurat ;-) W każdym razie warto podjąć wyzwanie :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)