Przejdź do głównej zawartości

Irlandzkie ciasto z jabłkami i brzoskwiniami

Irlandzkie ciasto jabłkowe z przepisu Rachel Allen jest moim pierwszym jabłkowym wypiekiem w tym sezonie. Do jabłka dodałam co prawda brzoskwinię, ale ta mogła jedynie polepszyć smak całości. Ciasto jest półkruche, z delikatnie cynamonowym smakiem i z soczystymi owocami w środku. To jesienne ciasto najlepiej smakuje z dodatkiem kleksa lekko ubitej śmietanki.

Irlandzkie ciasto z jabłkami i brzoskwiniami




Irlandzkie ciasto z jabłkami i brzoskwiniami


  • 225 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 100 g cukru, plus 2 łyżki
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 100 ml mleka
  • 1 duże jabłko (ok 300 g ) lub mniejsze plus brzoskwinia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu




Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i za pomocą palców łączymy je z mąką, aż do powstania kruszonki. Dodajemy cukier, jajko i taką ilość mleka, by powstało gładkie ciasto. Połowę ciasta wykładamy na natłuszczoną ceramiczne naczynie do tart lub żaroodporny talerz o średnicy 25 cm.
Obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych jabłko, kroimy na kwadraty wielkości ok 2 cm. Brzoskwinię pozbawiamy pestki i kroimy na kawałki wielkości ok 2 cm. Owoce wykładamy na ciasto w naczyniu i posypujemy 1 łyżką cukru i cynamonem. Delikatnie wykładamy pozostałe ciasto na wierzch owoców, tak aby były przykryte. Posypujemy pozostałym cukrem.
Pieczemy ok 40-50 minut. Podajemy z lekko ubitą śmietaną.


Irlandzkie ciasto z jabłkami i brzoskwiniamiIrlandzkie ciasto z jabłkami i brzoskwiniami

Przepis z książki "Rachel's favourite food at home"

Komentarze

  1. Zawsze takie ciasta wypatrzę :) I zapisuję je w nieskończoną kolejkę "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam tak samo jak bistro mama! :D Wypatrzę, a właściwie "upatrzę sobie" ciasto i stwierdzam "upiekę", tylko z terminem realizacji kłopot...

    OdpowiedzUsuń
  4. przepisy Rachel Allen są świetne, więc to ciasto na pewno jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie! Uwielbiam szarlotki i wszelkie ciasta z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie ładne ciacho, pysznie wygląda. :)Piękne zdjęcia .
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…